Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de reforme fiscale


Președintele Igor Dodon. Imagine de arhivă

În schimb, este împotriva transmiterii terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA

Preşedintele Igor Dodon i-a trimis o scrisoare spicherului democrat Andrian Candu în care îl anunţă că nu va promulga legea cu privire la transmiterea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA ca să-şi construiască un nou sediu. În schimb Dodon a anunţat că va promulga o altă iniţiativă a guvernării, controversatul pachet de legi fiscale, care include şi aministia capitalurilor.

Președintele Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de reforme fiscale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Şeful statului a criticat din start ideea vânzării terenului Stadionului Republican Ambasadei americane, prin urmare, respingerea acestei iniţiative a fost mai mult decât previzibilă. În argumentarea refuzului de a promulga iniţiativa Igor Dodon a invocat motive similare celor pe care le-a discutat la o recentă întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit. Dodon susţine că această lege a fost adoptată fără a fi consultați cetățenii și conține un șir de erori şi neclarități, inclusiv în ce privește prețul terenului. El pretinde că populaţia ar fi lipsită astfel de un bun ce ar trebui să-i aparţină pe deplin, sub forma unui parc, centru cultural sau teren pentru copii. Dodon a propus să se revină la acest subiect după alegerile parlamentare.

Nu e deloc surprinzătoare şi decizia şefului statului de a promulga controversatul pachet de legi fiscale, inclusiv amnistia de capital, care a fost criticat de partenerii de dezvoltare pe motiv că ar „legitima furtul și corupția”.

Igor Dodon e cel care a promovat norme legale asemănătoare prin 2007 pe când era ministru al economiei în guvernul comunist şi el consideră că atunci iniţiativa lui a avut impact bun.

Decizia şefului statului de a promulga amnistia fiscală a fost criticată până acum de PPDA şi PL...

În anunţul că va promulga pachetul de legi fiscale, Dodon a adus totuşi critici actualei guvernări spunând că măsurile promovate sunt „o reflectare vagă a reformei economice revoluționare care a fost implementată în Moldova în anul 2007”. Chiar şi aşa Dodon susţine că, în esență, aceste măsuri ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării şi regretă implementarea întârziată a acestora. „O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe (...), e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală”, a mai spus Dodon.

Decizia şefului statului de a promulga amnistia fiscală a fost criticată până acum de PPDA şi PL. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, observă că Igor Dodon a promulgat controversata lege în ciuda criticilor aliaţilor săi socialişti. „Mai crede cineva că acest Dodon nu este vasal al lui Plahotniuc? Îi ajută la rezolvarea tuturor problemelor strategice, chiar dacă face acest lucru în detrimentul propriului partid”, a notat Slusari pe Facebook.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a scris şi el pe Facebook că episodul cu „mica reforma fiscală” demonstrează odată în plus „existența și funcționalitatea întru demolarea democrației din Republica Moldova a binomului Plahotniuc-Dodon”

Analistul politic Victor Ciobanu
Analistul politic Victor Ciobanu

Analistul politic Victor Ciobanu crede şi el că deciziile şefului statului reconfirmă cârdășia între preşedintele pro-rus şi guvernarea ce se declară pro-occidentală.

„Trebuie privite la pachet legile privind reforma fiscală şi aceasta cu eliberarea terenului în favoarea americanilor. Eu cred că este un prilej excelent de a servi mingea la fileu pentru Plahotniuc, care acum va apărea cu finul său Candu îmbrăcaţi în straie de pro-americani care vor promulga şi această lege. Iar Dodon va rămâne cu acel PR de doi bani pe care, iată, deja la aproape jumătate de mandat îl promovează. Dar, cum zic, este un joc iniţiat de Plahotniuc, continuat, şi care acum îi serveşte de minune ca o mănuşă.”

Parlamentul nu va convoca, cel mai probabil, o şedinţă specială pentru a revota legea privind transmiterea terenului Ambasadei americane. Aceasta ar putea fi readoptată la începutul sesiunii parlamentare ordinare care începe la trei septembrie, ne-a spus deputatul democrat Sergiu Sîrbu. El a precizat că dacă şeful statului o va respinge repetat atunci s-ar putea să fie din nou suspendat din funcţie.

Această lege a fost criticată în parlament şi de opoziţia comunistă. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a numit această iniţiativă o „linguşeală” a autorităţilor în faţa americanilor şi o modalitate de a-şi cumpăra bunăvoinţa celui mai puternic stat din lume.

Ambasadorul SUA, James Pettit, explica recent că misiunea diplomatică are nevoie de extindere, dar de un deceniu nu găseşte loc potrivit. Diplomatul a mai dat asigurări că statul moldovean va face o afacere bună dacă vinde ambasadei terenul.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG