Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon cere Statelor Unite să sprijine recunoașterea internațională a neutralității „permanente” a R.Moldova


David Hale, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice și președintele Igor Dodon, Chișinău, 13 iulie 2019

Președintele Igor Dodon a mulțumit din nou Statelor Unite pentru sprijinul acordat R.Moldova în soluționarea recentei crize politice și transferul pașnic al puterii. În cursul întrevederii cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, Dodon a mai spus că, acum, „datorită susținerii din partea partenerilor externi și a consensului național intern, Republica Moldova are toate șansele de a relansa economia și a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”.

Într-o postare pe Facebook, după discuțiile cu Hale, Dodon a mai informat că l-a asigurat pe demnitarul american că noua guvernare va respecta toate acordurile internaționale în care a intrat, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile R.Moldova ca statutul de neutralitate „permanentă” să fie recunoscut „internațional. Totodată a reafirmat că R.Moldova „va promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”.

Referitori la problema transnistreană, președintele și-a reafirmat sprijinul pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”, în care Statele Unite au rol de observator, alături de Uniunea Europeană.

Tot sâmbătă, 13 iunie, David Hale s-a întâlnit cu premierul Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă comune, David Hale, care se află în vizită la Chișinău, s-a declarat mulțumit că are ocazia să o felicite pe Maia Sandu pentru formarea noului executiv.

David Hale a reafirmat sprijinul SUA pentru o Moldovă democratică și s-a arătat convins că, în urma reformelor operate de noua guvernare, în cooperare cu societatea civilă, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea economică și integrarea europeană.

Subsecretrul de stat american David Hale la Chișinău, 13 iulie 2019
Subsecretrul de stat american David Hale la Chișinău, 13 iulie 2019

David Hale și-a exprimat sprijinul pentru atenția prioritară acordată de guvernul de la Chișinău combaterii corupției și spălării de bani, reformării sistemului bancar și a justiției, securității energetice și independenței mass-media.

La rândul său, primul ministru Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie „astăzi, mai mult ca niciodată, de sprijinul SUA în lupta împotriva corupției, împotriva spălării banilor, împotriva contrabandei la nivel regional, în lupta împotriva monopolurilor”.

Premierul Maia Sandu, Chișinău, 13 iulie 2019
Premierul Maia Sandu, Chișinău, 13 iulie 2019

„Statele Unite au fost și rămân un partener strategic pentru Republica Moldova, în eforturile noastre de a deveni o țară liberă și democratică”, a subliniat Maia Sandu, trecând în revistă sprijinul acordat de SUA, de-a lungul timpului, Republicii Moldova.

Premierul a declarat că guvernul de la Chișinău contează „foarte mult pe cooperarea cu guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul consolidării organelor de drept, instituțiilor pentru lupta împotriva corupției și reformării justiției.”

Vezi comentarii (6)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG