Linkuri accesibilitate

Președintele trebuia să se adreseze națiunii cu presa în față, nu printr-un mesaj înregistrat (M.Morariu /Contributors)


Ziare de la București
Ziare de la București

Problema e că nu se întrevede cine va ocupa locul imens lăsat liber de PSD (V.Ernu /Adevărul)

Comentatorii taxează cu asprime discursul difuzat ieri de președintele Klaus Iohannis ca reacție la reprimarea violentă a mitingului diasporei din 10 august de la București.

Mircea Morariu, al cărui text apare și pe blogurile Adevărul și pe Contributors, crede că președintele trebuia să se adreseze națiunii cu presa în față, nu printr-un mesaj înregistrat. Impactul ar fi fost altul, chiar și cu precauțiile discutabile cu care a fost redactată intervenția. A fost, consideră comentatorul, un „discurs călduț-căldicel, din care au lipsit notele ferme, radicale la care mulți dintre românii care nu simpatizează PSD-ul, nu sunt sclavii acestuia și care dezaprobă modul violent în care Jandarmeria, la ordinul PSD, prin interpușii acestuia, îndeosebi prin ministrul Carmen Dan, a socotit de cuviință să reprime protestatarii din Piața Victoriei s-ar fi așteptat”.

Președintele nu a exprimat deloc compasiune pentru victimele pașnice ale violențelor jandarmilor...

Morariu a remarcat deja ce i s-a reproșat președintelui: că și-a ales prea multe ținte, că a făcut apel deopotrivă la membrii Partidului Social-Democrat și la partidele de opoziție, dar și jandarmilor „violentați”, ceea ce până la urmă indică un mesaj de viitor candidat la președinție și atât. I se mai reproșează că nu a anunțat sec convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Numai că, spune Morariu, actuala componență a CSAT face aproape sigură o opinie opusă celei așteptate. În această structură se găsesc în majoritate oficiali controlați e liderul PSD Liviu Dragnea.

Vladimir Tismăneanu reproșează pe Contributors că președintele nu a exprimat deloc compasiune pentru victimele pașnice ale violențelor jandarmilor, nici „indignarea, explicit formulată, în raport cu agresorii comandați de penalul mafiot Liviu Dragnea și de abjectele slugi ale acestui macabru ipochimen” și nici „un angajament concret de a ieși din letargica-i expectativă și de a acționa, decis și decisiv, ca șef al statului, împotriva bandei infracționale”.

Nici Andreea Pora nu e cu mult mai îngăduitoare în Revista 22. Reacția prezidențială a constat într-un „comunicat scofâlcit”, după care abia la trei zile „a ieșit cu o declarație de presă dură”. Ea spune însă că nu trebuie pierdută din vedere o nuanță: atacurile PSD și ale susținătorilor săi îl vizează la unison pe președinte, semn că e singurul obstacol pe care PSD îl mai percepe.

Președintele este transformat în singurul opozant redutabil al PSD, într-o ultimă redută. E de-a dreptul caraghios...

Numai că politicienii PSD nu au prea multă minte-n cap, spune Pora. Cu ce-au făcut vineri 10 august, după ora 23 mai ales, n-au reușit decât să-l „reîncarce” pe Klaus Iohannis politic și electoral. „Președintele este transformat în singurul opozant redutabil al PSD, într-o ultimă redută. E de-a dreptul caraghios. Se luptă cu Iohannis așa cum au făcut cu Băsescu, deși noul dictator stă cu brațele încrucișate și, în afară de a-i disprețui superior și a le da cu tifla, nu face nimic consistent”.

Și pentru Vasile Ernu (blogurile Adevărul) e clar: PSD va fi detronat și anume chiar de cei pe „pentru care a făcut din punct de vedere economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferenţiale, privatizări cu dedicaţie, „investitori strategici” etc.

„Problema e că nu se întrevede cine va ocupa locul imens lăsat liber de PSD. „Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetenţă politică care sperie uneori, populist şi redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrâns. Uniunea Salvați România e exemplu de: aşa NU. (Iar) PNL e un soi de roată de rezervă a PSD”. L-am citat pe Vasile Ernu.

XS
SM
MD
LG