Linkuri accesibilitate

Președintele Turciei este așeptat din nou la Casa Albă


Președintele american Donald Trump și omologul turc Recep Tayyip Erdogan la sediul NATO, Bruxelles 11 iulie 2019
Președintele american Donald Trump și omologul turc Recep Tayyip Erdogan la sediul NATO, Bruxelles 11 iulie 2019

Înainte de invazia turcă în nordul Siriei, Casa Alba anunțase că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan va vizita Washingtonul. Se mai menține acel plan?

Președintele Turciei așteptat la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct


Președintele Trump a comunicat, pe Tweeter, că Recep Tayyip Erdogan a acceptat invitația de a veni la Casa Alba la 13 noiembrie. Președintele Trump a scris “Am vorbit la telefon cu președintele Erdogan. El m-a informat că au capturat numeroși luptatori ISIS, despre care s-a spus că scăpaseră din detenție, în timpul conflictului-inclusiv soția și sora teroristului ucigaș al Baghdadi. Am vorbit de asemenea despre frontiera cu Siria, eradicarea terorismului, încheierea ostilităților cu kurzii și alte chestiuni. Aștept cu interes să-l vad pe președintele Erdogan la 13 noiembrie, la Casa Albș” – se aratș în mesajul lui Donald Trump.

Convoi militar ruso-turc atacat cu pietre în Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00


Vizita lui Erdogan survine la circa o lună după incursiunea militară turcă împotriva aliaților Statelor Unite – kurzii sirieni, din nordul Siriei, care a provocat indignare internațională și sancțiuni impuse de administrația Trump, sub presiunea Congresului. Sancțiunile respective au fost ridicate după încetarea focului, menită să creeze o zona tampon, de-a lungul frontierei cu Turcia, fără forțe kurde. Invazia lui Erdogan a creat o reactie amplă de opoziție bipartizană în Statele Unite, ceea ce punea vizita sub semnul întrebării. Liderul de la Ankara și-a exprimat nemulțumirea săptămâna trecută când Camera Reprezentanților a votat, cu o mare majoritate să recunoască genocidul împotriva armenilor, exterminarea sistematică a circa 1,5 milioane de armeni de către guvernul ottoman, la începutul secolului XX. Ankara nu recunoaște genocidul.


Toate aceste teme vor fi abordate în timpul vizitei ca și apropierea recentă dintre Erdogan – care conduce un aliat NATO al Statelor Unite – si Vladimir Putin. Rămâne de văzut, dincolo de Trump, cum îl va primi Washingtonul politic pe Erdogan. În timpul precedentei sale vizite din 2017, forțe turcești de securitate din anturajul președintelui au atacat manifestanți kurzi la Washington, nu departe de Casa Albă. 15 bodyguarzi au fost puși sub acuzare, dar s-a renunțat la capetele de acuzare în martie 2018, în preajma unei întâlniri între Erdogan și secretarul de stat, de la vremea respectivă, Rex Tillerson.

XS
SM
MD
LG