Linkuri accesibilitate

Prea multe maşini în centrul urbei


Proprietarul unui automobil constata supărat pe FB că lîngă Târgul de Crăciun din fața Teatrului de Operă și Balet nu există nici un loc de parcare. Tot el remarca şi absenţa locurilor de parcare lîngă Caruselurile de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale. Şi concluziona supărat şi plin de ironie că e vorba de nişte distracţii pentru pietoni.

Vreau să spun iată ce. Distracţiile astea nu sunt numai pentru pietoni, ci şi pentru oamenii care nu s-au născut în maşini, care pot să meargă uneori şi pe jos. Chiar e obligatoriu ca parcarea să fie la doi paşi de Tîrg şi de Caruseluri? Şi dacă e la 200-300 de metri distanţă e tragedie? Chiar nu poate stăpînul maşinii să-şi lase maşina undeva mai departe şi să meargă puţin pe jos? Sau automobilele trebuie să aibă acces pretutindeni? Sincer să fiu, am impresia că de multe ori stăpînii maşinilor o iau razna.

Mai mult decît atît, am impresia că n-ar strica să eliberăm centrul urbei de maşini şi de gaze de eşapament. Există multe oraşe în lume ale căror străzi centrale sunt libere de puhoaie de maşini care împroaşcă gaze de eşapament. Ce-ar spune oare sus-pomenitul proprietar de automobil despre această idee? Pesemne, m-ar face cu ou şi cu oţet. E mai confortabil pentru el să meargă cu maşina pe unde vrea şi să polueze atmosfera. Dar confortul lui n-ar trebui să aibă supremaţie. Un centru al capitalei liber de maşini mi se pare un deziderat pentru care merită să luptăm. Să mai mergem niţel şi pe jos. Multora, care nu se pot dezlipi de scaunele din maşini, le-ar fi de folos.

XS
SM
MD
LG