Linkuri accesibilitate

Pregătiri de ofensivă? Rușii fac presiuni în mai multe direcții în Donețk


Poliția inspectează un crater lângă o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachete rusești în Kramatorsk, pe 2 februarie.
Poliția inspectează un crater lângă o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachete rusești în Kramatorsk, pe 2 februarie.

Trupele rusești nu-și încetinesc înaintarea în mai multe zone din regiunea Donețk, în ciuda pierderilor grele suferite, a declarat armata ucraineană la 3 februarie, adăugând că există indicii că Moscova se pregătește pentru o ofensivă majoră în est pentru a ieși din impasul în care a intrat de luni de zile.

Atacurile rusești din ultimele 24 de ore s-au concentrat, în principal, pe patru axe - Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka - informează Statul Major General ucrainean în briefingul din dimineața de 3 februarie.

În același timp, a precizat Statul Major General, atacurile continue ale Rusiei asupra obiectivelor civile și de infrastructură ale Ucrainei au dus la moartea și rănirea multor civili, precum și la deteriorarea multor clădiri rezidențiale.

„Federația Rusă nu renunță la intențiile sale de a distruge infrastructura critică a statului nostru, continuă să lovească obiective civile și locuințe ale populației civile. În ultima zi, inamicul a lansat patru atacuri cu rachete, dintre care două au lovit infrastructura civilă a orașului Kramatorsk din Donețk, precum și cinci atacuri aeriene”, a precizat armata.

Un atac anterior cu rachete asupra unui bloc de apartamente din Kramatorsk a ucis cel puțin cinci persoane pe 1 februarie.

Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri cu rachete asupra unor obiective civile din Herson și Mikolaiv, susține Statul Major ucrainean: „Cetățeni pașnici au fost uciși și răniți de loviturile inamice”.

Armata rusă și-a justificat în repetate rânduri atacurile asupra orașelor ucrainene ca fiind necesare pentru a distruge echipamentul militar ucrainean și a negat că ar fi vizat civili, în ciuda dovezilor copleșitoare care demonstrează contrariul.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video din seara zilei de 2 februarie, că armata rusă are încă resursele necesare pentru a încerca acțiuni ofensive, deși „din punct de vedere strategic, înfrângerea Rusiei este deja clară”.

Armata rusă „caută opțiuni pentru a încerca să schimbe cursul războiului” și încearcă „să folosească potențialul teritoriului pe care îl controlează în prezent pentru a-și lansa agresiunea”, a afirmat Zelenski. „Trebuie să continuăm ceea ce facem: să ne întărim rezistența, să fim absolut uniți în dorința noastră de a oferi armatei noastre și tuturor apărătorilor armele și echipamentele necesare”, a mai spus el.

Ucrainenii trebuie să vorbească pe o singură voce cu lumea în ceea ce privește aprovizionarea cu echipamente de apărare și să crească semnificativ presiunea globală asupra Rusiei, lună de lună, a adăugat Zelenski. „Inamicul ar trebui să iasă din asta mult mai slăbit decât ar fi prevăzut în cel mai rău scenariu”, a spus Zelenski.

Săptămâna trecută, Ucraina a reușit să convingă Statele Unite și Germania să promită că vor trimite tancuri pentru a o ajuta să se apere.

Președintele rus Vladimir Putin s-a referit la transporturile de tancuri pe 2 februarie, într-un discurs rostit cu ocazia evenimentelor care au marcat cea de-a 80-a aniversare a victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste la Stalingrad.

Vorbind în orașul Volgograd din sudul țării, Putin a spus că Rusia are un răspuns pentru tancuri, în special pentru tancurile germane Leopard, și a spus că utilizarea vehiculelor blindate „nu va pune capăt problemei”.

Putin a mai spus, conform agenției ruse de știri Interfax, că Rusia este amenințată „din nou” de tancurile germane, așa cum a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, făcând o paralelă falsă între războiul defensiv al Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste și războiul ales de Moscova în Ucraina.

„Nu trimitem tancuri la granițele lor, dar avem cu ce să răspundem și nu va fi vorba doar de folosirea de vehicule blindate. Toată lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG