Linkuri accesibilitate

Premierul armean critică dur Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia


Refugiați ucraineni alături de activiști ai societății civile armene, protestând la Erevan față de vizita președintelui rus Vladimir Putin în Armenia, la un summit OTSC
Refugiați ucraineni alături de activiști ai societății civile armene, protestând la Erevan față de vizita președintelui rus Vladimir Putin în Armenia, la un summit OTSC

Premierul armean Nikol Pașinian a criticat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia pentru refuzul ei de a sprijini Armenia atunci când s-a confruntat cu „agresiunea Azerbaidjanului”.

Vorbind la reuniunea OTSC care a avut loc la Erevan, la 23 noiembrie, Pașinian a declarat că este „deprimant faptul că apartenența Armeniei la OTSC nu a reușit să limiteze agresiunea azeră”. El a spus că acest lucru a fost „extrem de dăunător pentru imaginea OTSC atât în țară, cât și în străinătate”.

Armenia a cerut ajutor militar în septembrie, după reluarea confruntărilor militare sângeroase cu Azerbaidjanul, dar OTSC a răspuns doar prin trimiterea secretarului său general în zona de conflict și oferindu-se să înființeze un grup de lucru pentru a analiza situația.

Șase țări - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Rusia - alcătuiesc OTSC, organizație de securitate regională înființată în octombrie 2002.

Pașinian le-a amintit celor prezenți că țara sa a sprijinit imediat Kazahstanul, membru OTSC, la începutul lunii ianuarie, când președintele kazah Qasym-Jomart Toqaev a cerut trupelor OTSC să intre în țara sa, în urma unor proteste antiguvernamentale fără precedent.

„Armenia își încheie președinția OTSC. Deși este un an aniversar [pentru OTSC], pentru Armenia nu a fost deloc un an aniversar. În ultimii doi ani, un stat membru al OTSC a fost atacat de cel puțin trei ori de Azerbaidjan și, adevărul e că, până acum, nu am înregistrat nicio reacție din partea OTSC cu privire la agresiunea Azerbaidjanului, ceea ce reprezintă o mare lovitură pentru imaginea OTSC", a declarat Pașinian.

Armenia amână semnarea documentelor

Armenia susține că zeci de kilometri pătrați de teritoriu suveran armean au fost capturați de Azerbaidjan în timpul conflictului militar dintre cele două națiuni în mai 2021, în noiembrie 2021 și în septembrie anul acesta.

Pașinian s-a întâlnit mai târziu, pe 23 noiembrie, cu președintele rus Vladimir Putin, în marja summitului de la Erevan, pentru a discuta despre relațiile bilaterale și problemele regionale. La începutul întâlnirii, Pașinian ar fi remarcat faptul că OTSC nu a reușit să ajungă la un consens asupra tuturor problemelor de pe agenda summitului.

Pașinian a declarat în timpul summitului că nu este pregătit să semneze proiectele de documente privind „măsuri comune privind acordarea de asistență Armeniei”, despre care a spus că nu abordează preocupările Erevanului cu privire la poziția politică a OTSC în legătură cu conflictul armeano-azerbaidjan.

„În aceste condiții, lipsa unei evaluări politice clare a situației și eșecul de a lua decizia de mai sus pot însemna nu numai refuzul OTSC de la obligațiile față de statele aliate, ci pot fi interpretate de Azerbaidjan ca o undă verde din partea OTSC pentru continuarea agresiunii împotriva Armeniei", a declarat Pașinian la summit.

Serviciile OTSC sunt „foarte solicitate”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că OTSC este o organizație „necesară” ale cărei servicii sunt „foarte solicitate” pentru a rezolva conflictele regionale. „Este foarte important ca Armenia și Azerbaidjanul să convină asupra unui tratat de pace”, a declarat Peskov, care l-a însoțit pe Putin la Erevan. „Aceasta este sarcina noastră principală. Și trebuie să facem cu toții tot ce ne stă în putință pentru... a face ca acest lucru să se întâmple”, le-a declarat el reporterilor după summit.

În timpul întâlnirii cu Putin, Pașinian a adus în discuție și problema onorării acordurilor la care Armenia și Azerbaidjanul au ajuns prin medierea președintelui rus. „Sunt probleme foarte importante, pe care, desigur, trebuie să le discutăm, la fel cum trebuie să discutăm agenda, care, sperăm, va duce la o pace durabilă în regiunea noastră”, a declarat Pașinian.

Putin, citat de Kremlin, a subliniat natura aliată a relațiilor ruso-armene, despre care a spus că au „rădăcini adânci”. În remarcile sale la summit, liderul rus a afirmat că întâlnirea dintre conducătorii liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului care a avut loc la Soci, pe 31 octombrie, și declarația lor comună de după aceea au creat „o bază bună pentru viitoarele compromisuri” între Erevan și Baku. Putin a afirmat că numai prin implementarea consecventă a acordurilor privind delimitarea frontierelor, deblocarea legăturilor de transport și soluționarea problemelor umanitare va fi posibilă realizarea normalizării relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.

„Sperăm că acest lucru va deschide în cele din urmă calea pentru un tratat de pace între Erevan și Baku", a declarat Putin.

Înaintea summitului, sute de activiști reprezentând societatea civilă și instituțiile democratice au manifestat pe 23 noiembrie în centrul Erevanului, cerând ca Armenia să părăsească OTSC. Printre manifestanți se aflau și refugiați ucraineni care protestau față de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, lansată la sfârșitul lunii februarie.

XS
SM
MD
LG