Linkuri accesibilitate

Premierul Natalia Gavriliță își justifică declarația de avere


Prim-ministra Natalia Gavrilița la prima ședință a noului Guvern, Chișinău, 9 august 2021.

Prim-ministra Natalia Gavriliță s-a apărat public într-o emisiune televizată, vineri seara, pentru prima după ce în presă a apărut informația că locuiește într-o casă netrecută în declarațiile ei de avere.

Vorbindu-i jurnalistului Anatolie Golea la postul RTR Moldova, șefa guvernului a confirmat că locuiește în casa părinților ei din centrul Chișinăului, din 2019, dar a spus că legea nu o obligă să declare imobilul care nu-i aparține. „Legislația nu prevede o astfel de situație, de asta nici nu m-am gândit că este atât de important”, a mai spus Gavriliță, precizând că va trece casa în următoarea sa declarație de avere pe care o va de pune ca prim-ministră, „luând în considerare acest scandal”.

Ziarul de Gardă - care a scris că șefa guvernului nu locuiește în apartamentul indicat în declarațiile de avere, ci într-o casă de milioane, cu două niveluri, în sectorul centru al capitalei - spune că legea obligă funcționarii publici să declare inclusiv bunurile imobile în care locuiesc, chiar dacă nu au drept de proprietate asupra lor.

Casa nu a apărut nici în declarația de avere a lui Gavriliță din 2019, când a fost ministră de finanțe. Legea spune că trebuie să depună o nouă declarație de avere în termen de 30 de zile de la numirea în noua funcție de premier.

Gavriliță a mai spus în emisiunea televizată din 13 august că o lege adoptată deja în prima lectură de parlament aduce mai multă claritate, stipulând expres că, în cazul demnitarilor, controlul averii și intereselor personale se va extinde și asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului.

Prim-ministra s-a mai confruntat în ultimele zile cu un val de critici, după ce și-a angajat-o în calitate de purtătoare de cuvânt pe Anastasia Taburceanu, verișoara dreaptă a președintei Maia Sandu, cu care este aliată.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG