Linkuri accesibilitate

Premierul Maia Sandu propune un compromis socialiștilor


Prim-ministra Maia Sandu a propus partenerilor socialiști de coaliție să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva guvernului și să accepte amendamentele legislative care-i conferă ei dreptul să preselecteze candidaturile la funcția de procuror general, promițându-le în schimb că, înainte să aplice legea controversată, va cere opinia Comisiei de la Veneția. „Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest guvern sunt adevărate, vin cu o propunere de a ieși din acest impas”, a spus Maia Sandu într-o declarație dată citirii în fața jurnaliștilor la guvern.


Ea nu a explicat ce va face dacă experții Comisie de la Veneția vor critica legea pentru care guvernul și-a angajat răspunderea săptămână trecută, înfuriind socialiștii și declanșând moțiunea de cenzură. Premierul a insistat luni că poate fi sigură de numirea unui procuror general integru numai dacă face personal preselecția, urmând ca apoi Consiliul Superior al Procuraturii să aleagă unul singur și să-l propună pentru numire șefului statului. „Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în Moldova se poate face dreptate”, a spus Sandu, adăugând că procedura propusă de ea va conferi și „legitimitate democratică” noului procuror general.


PSRM a cerut vineri, 8 noiembrie demisia cabinetului pe care l-a format în iunie împreună cu blocul ACUM, după ce guvernul Sandu a renunțat la înțelegerile anterioare despre numirea procurorului general, spunând că socialiștii ar fi manipulat un concurs organizat de Ministerul Justiției pentru a-și promova un candidat pe criterii politice. În moțiunea de cenzură, socialiștii au adresat acuzații asemănătoare Maiei Sandu.

Declarații de luni ale prim-ministrei survin în vreme ce parlamentul se pregătește să stabilească data votului în plen asupra moțiunii de cenzură.

Vezi comentarii (4)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG