Prim-ministra Maia Sandu a propus partenerilor socialiști de coaliție să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva guvernului și să accepte amendamentele legislative care-i conferă ei dreptul să preselecteze candidaturile la funcția de procuror general, promițându-le în schimb că, înainte să aplice legea controversată, va cere opinia Comisiei de la Veneția. „Dacă declarațiile PSRM cu privire la dorința de a menține majoritatea parlamentară și acest guvern sunt adevărate, vin cu o propunere de a ieși din acest impas”, a spus Maia Sandu într-o declarație dată citirii în fața jurnaliștilor la guvern.
Ea nu a explicat ce va face dacă experții Comisie de la Veneția vor critica legea pentru care guvernul și-a angajat răspunderea săptămână trecută, înfuriind socialiștii și declanșând moțiunea de cenzură. Premierul a insistat luni că poate fi sigură de numirea unui procuror general integru numai dacă face personal preselecția, urmând ca apoi Consiliul Superior al Procuraturii să aleagă unul singur și să-l propună pentru numire șefului statului. „Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în Moldova se poate face dreptate”, a spus Sandu, adăugând că procedura propusă de ea va conferi și „legitimitate democratică” noului procuror general.
PSRM a cerut vineri, 8 noiembrie demisia cabinetului pe care l-a format în iunie împreună cu blocul ACUM, după ce guvernul Sandu a renunțat la înțelegerile anterioare despre numirea procurorului general, spunând că socialiștii ar fi manipulat un concurs organizat de Ministerul Justiției pentru a-și promova un candidat pe criterii politice. În moțiunea de cenzură, socialiștii au adresat acuzații asemănătoare Maiei Sandu.
Declarații de luni ale prim-ministrei survin în vreme ce parlamentul se pregătește să stabilească data votului în plen asupra moțiunii de cenzură.