Linkuri accesibilitate

Premierul rus, Dmitri Medvedev, discută la Sofia două mari proiecte energetice


Premierul bulgar Boiko Borisov și premierul rus Dmitri Medvedev la Sofia
Premierul bulgar Boiko Borisov și premierul rus Dmitri Medvedev la Sofia

Programul vizitei premierului rus prevede întâlniri cu omologul său Boiko Borisov și cu președintele Rumen Radev. Pe ordinea de zi se află energetica (gazoductul de tranzit, CAE Belene – ieri „Rosatom” și-a anunțat disponibilitatea de a construi centrala), turismul, industria și situația în Balcani și în zona Mării Negre.

Accente ale vizitei sunt două proiecte de miliarde în energetica – gazoductul de tranzit Turcia - Europa Centrală, cu o capacitate de peste 16 mlrd.m.c. pe an, și CAE Belene cu două reactoare a câte 1000 MW. Ambele proiecte însă plutesc în incertitudine, în pofidă declarațiilor optimiste din partea unor lideri politici bulgari și ruși.

Gazoductul, care va prelua o mare parte din tranzitul prin Ucraina în direcția Turciei și Europei Centrale va putea fi realizat numai cu acordul Uniunii Europene. Proiectul nuclear depinde de găsirea unui investitor strategic dispus să investească aproape 10 miliarde de euro fără garanții din partea statului.

Bulgaria intenționează să realizeze gazoductul de tranzit prin teritoriul său, în valoare de 1,4 miliarde euro, cu investiții proprii, până la finele anului. Va fi folosit în sens invers un tronson din actualul gazoduct din Ucraina spre Turcia.

Pe agenda convorbirilor se vor afla relațiile în domeniul turismului, situația în zona Mării Negre și în Balcani. Bulgaria a anunțat azi că va deschide în alte 39 de orașe din Rusia centre de vize ce vor înlesni călătoriile turistice.

Președintele Rumen Radev a declarat că așteaptă guvernul să profite de vizită și să nu devină „ostatec al unor interese străine”.

Viceprim-ministrul și ministru al Apărării, Krasimir Karakacianov, a acuzat UE că aplică standarde duble în energetica. Unele țări membre, după el, duc război verbal împotrivă Rusiei, în timp ce realizează cu aceasta țară proiecte de miliarde.

Dreapta tradițională a avertizat că există un consens tacit între partidele mari GHERB și PSB, primul ministru și președinte cu privire la proiectele ce deservesc interesele Moscovei.

Ex-ministrul Apărării Boiko Noev constată că vizita lui Medvedev reduce nivelul relațiilor bilaterale. La Sofia a fost așteptat Putin care a vizitat nu demult Serbia. Relațiile bilaterale au fost umbrite de scandalul otrăvirii producătorului de armament Iulian Ghebrev care a coincis cu prezența în Bulgaria a celui de al treilea prezumptiv participant la atacul împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

XS
SM
MD
LG