Linkuri accesibilitate

Presa în derivă


Protest împotriva ineficienței autorităților române
Protest împotriva ineficienței autorităților române

Ceea ce numim în mod obișnuit „fapt divers” poate ascunde întâmplări cumplite și răscolitoare drame umane.

Ceea ce numim în mod obișnuit „fapt divers” poate ascunde întâmplări cumplite și răscolitoare drame umane. Este cazul tragediei de la Caracal: asasinarea unei adolescente – care nu este, pare-se, singura victimă – a suscitat o puternică emoție, mai ales că fata încercase, cu disperare, să solicite ajutor de la serviciul de urgențe; ajutorul n-a mai venit, fapt ce a pus în evidență gravele deficiențe ale sistemului. S-a mai petrecut ceva de trei săptămâni încoace: drama Alexandrei, fata de 15 ani ucisă în mod sălbatic, a devenit pretext pentru exhibiționismul mediatic al unor personaje dubioase și pentru difuzarea unor teorii abracadabrante.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Acest spectacol indecent ne este oferit în special de către două-trei televiziuni (în frunte cu Antena 3 și România TV) care se pretind „de știri” și care s-au specializat în dezinformarea publicului. În cazul de față, aflăm de acolo că victima n-a murit ci a fost răpită sau că asasinul n-a acționat de unul singur ori că întreaga anchetă e o

Totul e trecut prin filtrul teoriilor conspiraționiste ...

înșelătorie, praf în ochii oamenilor. Se scot de la naftalină niște dosare mai vechi și se stabilesc legături arbitrare cu evenimentele de acum. Totul e trecut prin filtrul teoriilor conspiraționiste, acelea care îi dau omului simplu senzația exaltantă că a devenit părtaș la descoperirea unor adevăruri pe care forțe obscure doreau să le mențină ascunse.

Ca să pară credibil, delirul conspiraționist trebuie să conțină și un sâmbure de adevăr. E, cu siguranță, o realitate faptul că în zonă (dar parcă numai acolo !) au existat și există rețele care se ocupă cu traficul de persoane. Nefirească este însă insistența cu care ni se spune că prostituatele erau destinate străinilor din regiune, îndeosebi soldaților americani aflați în baza de la Deveselu. Nu se aduce nicio dovadă în acest sens, ceea ce contează e că vinovatul este, din nou, străinul. Nu e de mirare că această „teorie” a plăcut propagandei rusești.

Că există complicități între politicieni, polițiști și interlopi e

Gravele derapaje de care se face vinovată în aceste zile presa riscă să pună în pericol bunul mers al cercetărilor în curs. ...

de domeniul evidenței. Este un subiect care ar merita o anchetă aprofundată, mai ales dacă guvernul pretinde că vrea să declare război criminalității. În ce privește presa, gravele derapaje de care se face vinovată în aceste zile riscă să pună în pericol bunul mers al cercetărilor în curs. Există, din fericire, și ziariști care își fac cinstit meseria. Ei salvează, cât de cât, onoarea unei profesiuni care dă impresia că și-a pierdut reperele morale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG