Linkuri accesibilitate

Alegerile locale de la Chişinău ca repetiţie pentru parlamentare (Armand Goşu/ Ziare.com)


Revista presei de la Bucureşti

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Site-ul Hotnews difuzează o știre despre înregistrarea menită să-l compromită pe candidatul de opoziție Andrei Năstase înaintea alegerilor pentru Primăria Chișinăului, programat duminică. Năstase este citat pe larg cu dezmințirea a ceea ce el consideră că este manipularea lui Vlad Plahotniuc. Practic, e vorba de o convorbire telefonică a lui Andrei Năstase cu mama lui, în care o îndeamnă să vină la lansarea în campanie. În opinia formațiunii politice a lui Plahotniuc, discuția ar umili-o pe cea care l-a născut.

Versiunea lui Năstase e alta: trunchiată și lucrată profesionist, convorbirea e despre o intervenție chirurgicală la ochi a mamei, iar gestul în sine al liderului de la guvernare este un „atac imoral și criminal asupra mea și a familiei mele” și, în același timp, „un atac asupra tuturor alegătorilor din Chișinău și suburbii”, „o tentativă de a-i minți și intoxica”. Liderul „Platformei Demnitate și Adevăr” adaugă: „Nu știu dacă are rost să mai întreb cum e posibil ca hienele să facă interceptări private, dintre copil și părinte, să dea în spațiul public date ocrotite de lege privind sănătatea persoanei. Este halucinant. Asta însă mă face mai rezistent și mai încrezător în victorie”.

Ioana Ene-Dogioiu consemnează pe site-ul ziare.com un interviu cu Armand Goșu despre alegerile de duminică din Republica Moldova. Goșu le consideră o repetiție generală pentru parlamentarele din toamnă. Numai că: „pare că binomul Dodon-Plahotniuc pune la cale fraude masive, chiar revolte care să fie dur reprimate, pentru ca liderii Opoziției să plece din țară”. „Rusia e prezentă și influențează procesele politice din Republica Moldova. Dacă vineri seara canalul rusesc de televiziune NTV va difuza un reportaj amplu de la Chișinău, cu atacuri la politicieni așa cum știe presa rusă să facă, acest material poate schimba rezultatul alegerilor, atât e de mare impactul posturilor rusești”.

În Adevărul, secțiunea bloguri, Cristian Unteanu exprimă temerea că încep războaiele și, de această dată, nu e vorba de o știre falsă. E deja aproape un război economic între Statele Unite și Uniunea Europeană, legat de sancțiunile economice pe care Washingtonul le va impune împotriva Iranului, după ieșirea americanilor din acordul cu Iranul. Unteanu semnalează că Uniunea Europeană a activat de azi un mecanism la care nu s-a apelat de fapt niciodată: „legea blocajului”, un act normativ „care vizează anihilarea efectelor extra-teritoriale ale sancţiunilor americane”. Ea a fost adoptată în 1996 pe fondul unor temeri legate de Cuba.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Șeful Departamentului de Stat american, Mike Pompeo, a vorbit despre intenția de a se convoca o coaliție de state care să susțină măsurile punitive ale Washingtonului. Nu peste mult timp, România va trebui deci să se decidă „de care parte joacă”. E delicat, fiindcă dacă Statele Unite au mai apelat și în trecut la asemenea coaliții de state, împotriva ISIS, acum e vorba de un stat membru al Organizației Națiunilor Unite. Or, „clasa noastră politică este cuprinsă de o frenezie a distrugerii. Şi, din punctul meu de vedere, scrie Cristian Unteanu, aceasta este marea vulnerabilitate cu care ne prezentăm în acest moment într-un joc extrem de tensionat şi după încheierea căruia nimic nu va mai fi ca înainte. Încleştarea care a început se anunţă teribilă şi ar fi trebuit să avem oameni deja pregătiţi pentru a manageria riscurile de ţară”.

XS
SM
MD
LG