Linkuri accesibilitate

„Sesizarea la CC nu e despre Laura Codruța Kovesi, ci despre rămânerea sau nu a României în UE” (Ioana Ene-Dogioiu/Ziare.com)


„Băsescu e de aceeași părere cu coaliția PSD-ALDE” în privința DNA (Cristian Câmpeanu/Revista 22)

Presa așteaptă o decizie a Curții Constituționale pe sesizarea înaintată de guvern cum că președintele Klaus Iohannis n-ar avea dreptul să decidă altfel decât ministrul de justiție în privința păstrării sau destituirii procurorului șef anticorupție. Ioana Ene-Dogioiu explică pe site-ul ziare.com de ce această sesizare nu e despre Laura Codruța Kovesi, care oricum se află în ultimul an de mandat, ci despre rămânerea sau nu a României în Uniunea Europeană. Consilierul prezidențial pe probleme juridice Simina Tănăsescu a explicat deja că președintele nu avea cum să încace Constituția: Constituția nu se referă la acest drept, care e prevăzut într-o lege adoptată în 2003, când ministru de justiție era Cristian Diaconescu. Legea cu pricina asigura astfel independența justiției (șefii parchetelor erau acum numiți de președinte și nu de puterea politică) și a constituit unul din criteriile de îndeplinit ca România să fie admisă în Uniunea Europeană. În consecință, dacă CCR decide împotriva acestei legi, împinge România în afara criteriilor obligatorii pentru statele membre.

Se comentează mult și racolările care ciuntesc sau întregesc, în ritm amețitor, majoritatea parlamentară și, respectiv, grupurile parlamentare ale partidelor. Partidul Social-Democrat și ALDE au pierdut pentru trei zile majoritatea la Camera Deputaților, după ce le-au plecat niște parlamentari la partidul fondat de Victor Ponta. Dar PSD s-a „refăcut” rapid, racolând trei parlamentari de la Partidul Mișcarea Populară, care astfel a rămas fără grup parlamentar. Rodica Culcer constată în articolul din revista 22 că Traian Băsescu îi cheamă frontal pentru foștii membri ai Partidului Democrat să revină la el ieșind din Partidul Național Liberal, deci atac la opoziția liberală. Băsescu ar fi astfel una din piedicile importante pentru opoziția parlamentară. „Tarată de trecutul USL-ist al PNL și de agenda pro-PSD a lui Traian Băsescu, opoziția nu are acum forța să salveze România de ofensiva lui Dragnea”.

Ce interes ar avea liderul unui partid de opoziție, Partidul Mișcarea Populară, să susțină guvernarea lui Liviu Dragnea? Pentru că de asta ar fi vorba, de fapt. Teoria lui Cristian Câmpeanu, expusă tot în 22, face apel la problemele penale pe care le au, în oarecare similitudine, Liviu Dragnea, personal, și Traian Băsescu – prin fiica sa Ioana și prin prietena sa Elena Udrea. Fiindcă, se știe, Băsescu e de aceeași părere cu coaliția PSD-ALDE când vine vorba de Direcția Națională Anticorupție și de justiție în general. „Următoarea perioadă, scrie Câmpeanu, ar putea rămâne în istorie drept cea în care sistemul de justiție din România a capitulat în fața unor politicieni corupți. Tripleta Dragnea-Udrea-Băsescu luptă direct sau prin interpuși pentru a îngenunchea justiția. Ei sunt vârful de lance al momentului, dar în spatele lor se află tagma jefuitorilor”.

XS
SM
MD
LG