Linkuri accesibilitate

Discursul actualei puteri arată capacitatea celor aflați la conducere de a adânci prăpăstiile dintre oameni (Raluca Ion/Republica.ro)


Dragnea „absolut disperat, dispus să facă absolut orice, să își păstreze libertatea și puterea politică (Ioana Ene-Dogioiu/Ziare.com)..

„Se împlinesc 28 ani de la zilele în care regimul Ion Iliescu se folosea de neîncredere, diviziune socială și ignoranță pentru a asmuți o parte a populației României împotriva alteia, cu scopul de a-și consolida poziția de putere și de a reduce la tăcere vocile critice”, scrie Raluca Ion pe site-ul republica.ro. Chiar dacă Iliescu a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității – nota bene, la 18 ani după cele întâmplate atunci –, „nu înseamnă că acest capitol de istorie s-a închis și că lecția este pe cale să fie învățată. (...) Discursul actualei puteri și retorica prin care PSD-ul de astăzi a adus 180.000 de oameni la București arată foarte clar nivelul de diviziune din societate și capacitatea extrem de ridicată a celor aflați la conducere de a adânci prăpăstiile dintre oameni și de a le manipula înspre folosul propriu”.

Sâmbătă, la microfonul din Piața Victoriei, în fața celor peste o sută de mii de susținători aduși cu autocarele din țară, liderul social-democrat Liviu Dragnea i-a numit „șobolani” pe cei care nu sunt de acord cu mutilarea legilor justiției în Parlament și, în general, cu deciziile actualei puteri.

Barbu Mateescu, într-un articol apărut pe site-ul putereaacincea.ro, observă tăcerea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care alteori s-a autosesizat imediat când a fost vorba, de pildă, de președintele Klaus Iohannis care i-a numit „penali” pe politicienii cu probleme în justiție. Sociologul crede că non-reacția CNCD indică slaba putere de penetrare a mesajului agresiv al liderului PSD.

Dragnea se aștepta ca vineri să primească o sentință de achitare. Instanța nu s-a pronuțat, a amânat, iar din ceea ce s-a putut afla până acum se profilează o posibilă condamnare...

Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) crede chiar că Dragnea este acum un om „absolut disperat, dispus să facă absolut orice, dar absolut orice ca să își păstreze libertatea și puterea politică. Iar acest orice în mod evident include și scoaterea României din UE. Asta este ceea ce văd eu acum uitându-mă la ceea ce nu pot numi altfel decât delirul lui Liviu Dragnea, nu doar cel de la mitingul de sâmbătă, cât mai ales cel de duminică seara de la Antena 3”. Această ultimă prestație ar fi fost dinainte pregătită, dar pentru cazul în care mitingul ar fi fost un triumf și anume „marele carnaval al achitării sale”. Cu alte cuvinte, Dragnea se aștepta ca vineri să primească o sentință de achitare. Instanța nu s-a pronuțat, a amânat, iar ceea ce s-a putut afla până acum e că n-ar fi fost mai mult de doi judecători de partea achitării. Deci, se profilează o posibilă condamnare. Cum Dragnea mai are una la activ, aceasta ar urma să fie cu executare, dar mai are și varianta apelului. Totuși, „din punct de vedere politic, asta ar însemna dezintegrarea puterii sale cu o viteză amețitoare. (...) Nicio moarte politică nu e mai teribilă decât a dictatorilor sfâșiați de cei pe care i-a strivit până atunci”.

Sunt și comentarii care revin la problema deciziei Curții Constituționale. PSD așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să o aplice fără întârziere. Să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, să admită că prerogativele sale se restrâng și că independența procurorilor devine îndoielnică. Altminteri, poate fi acuzat de încălcarea prevederilor Constituției, care spune că deciziile CCR sunt obligatorii.

În opinia lui Dragoș Paul Aligică nu e chiar așa. Într-un text apărut pe site-ul marginalia explică: „Nu ne jucăm aici cu chestiunile astea. Însăși natura constituțională și rațiunea de stat a statului român sunt în discuție”. „Nu ne apucăm acum să dăm ordinea constituțională și statală peste cap că bat din picior niște politiceni”. După părerea lui, Curtea Constituțională a comis un malpraxis, pe care de altfel îl descrie în detaliu Liviu Avram, în Adevărul. Soluția constă în analiză atentă și dezbatere.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG