Linkuri accesibilitate

Acest fel de a guverna riscă să stopeze definitiv drumul european al R. Moldova (Sebastian Rusu/Jurnalistii.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Sebastian Rusu revine la subiectul invalidării alegerilor de primar al capitalei Republicii Moldova, pe site-ul jurnalistii.ro. Tot ce s-a petrecut „ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al R. Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii 9 ani”. Totul pornește, spune Rusu, de la Vlad Plahotniuc, toată această politică de balans între Est și Vest, acest fel de „a guverna ruseşte pe banii europenilor riscă să arunce pentru ani buni statul moldovean într-o zonă gri a instabilităţii şi să stopeze definitiv drumul european şi reformelor consolidării acestuia, parafat prin Acordul de Asociere la UE de R.Moldova în 2014”.

Jurnalistii.ro a obținut opinii de la prim-vicepreşedintele Partidului Unității Naționale, Ana Guţu, şi de la analistul de politică externă, Răzvan Munteanu. „Invalidarea alegerilor locale anticipate (...) a aruncat în aer tot ce înseamnă stat de drept și democrație electorală în Republica Moldova (...). Alegerile din toamnă deja pot fi considerate compromise – cu o justiție în serviciul PD (...) Orice victorie a unui candidat non-PD în circumscripții va putea fi invalidată pe motive năstrușnice”, a spus Ana Guțu, care crede că unica soluţie este sesizarea Comisiei de la Veneţia şi a Consiliului Europei.

Despre condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare, în primă instanță, a liderului social-democrat Liviu Dragnea, Sorin Ioniță scrie pe contributors constatând că deja au apărut „dubitativii” și „ezitanții”, cei care spun că ar fi fost condamnat pentru ceva minor. Deloc! În opinia sa, îngăduința față de „satrapismul” comenzilor către subalterni, cei care semnează actele, e poveste veche la români, cel puțin de pe vremea lui Ceaușescu. „Vrem să dăm un semn funcţionarilor publici că nu trebuie să mai asculte ordine ilegale transmise oral, că trebuie să tragă o linie şi să spună, până aici, ca să nu-şi pună pielea la saramură pentru vreun oligarh? Uite semnul”, spune Ioniță.

Mulți dintre numeroșii comentatori ai subiectului sunt de părere că Dragnea nu se va da în lături de la nimic. E dispus să arunce în aer România ca să scape de închisoare. Vor urma ordonanțe de urgență prin care să fie dezincrimat abuzul în serviciu pentru care a fost condamnat, de pildă, spune Sorin Ioniță.

„Urmează adoptarea unor legi care pot avantaja criminali foarte periculoşi”, scrie Marian Oancea pe blogurile Adevărul. Deși e un „dead man walking, (un fel de mort viu) trebuie să ținem cont că de aici încolo nu va mai avea nimic de pierdut și va acționa în consecință”, avertizează și Dan Tăpălagă pe g4media. Marian Oancea (Adevărul): „Liviu Dragnea pare un om foarte răzbunător. Spre deosebire de Năstase, care nu a reuşit nici măcar pe el să se împuşte, Dragnea are capacitatea şi voinţa să ciuruie o întreagă naţiune, pentru interesul personal”.

Condamnarea președintelui Camerei Deputaților reprezintă oricum o decizie „istorică”, socotesc comentatorii. Renaște încrederea în justiție. Oamenii încep să vadă că „reforma justiției, declanșată de Traian Băsescu și Monica Macovei, are efecte durabile. (...) Meritul revine, în primul rând, cetățenilor care se opun abuzurilor din preocupare sinceră pentru binele comun, nu fiindcă aceea e misiunea sau meseria lor. Fără ei, nici instituțiile nu ar rezista, nici lumea liberă nu ar avea ce să sprijine.” (L-am citat pe Adrian Papahagi, semnatar pe site-ul marginalia).

XS
SM
MD
LG