Linkuri accesibilitate

„Dragnea este disperat. Nimic nu-i iese” (Ștefan Vlaston/ Adevărul)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești.

Liderul social-democrat Liviu Dragnea e foarte nervos de câteva zile. Se răstește la jurnaliști, îl amenință pe președintele Klaus Iohannis nu numai cu suspendarea, ci și cu executarea silită de către fisc. În presa de azi sunt articole și comentatori care găsesc unele explicații.

O știre apărută în ediția on-line a revistei „22” relatează despre răspunsul primit de şeful Curții Constituționale a României de la șeful Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în urma unei scrisori trimise de Valer Dorneanu în numele completului de judecători, a susținut el. Șeful Comisiei de la Veneția arată clar că deciziile CCR sunt obligatorii, dar poartă în același timp responsabilitatea conformității cu Constituția României și cu legislația europeană. Spune de asemenea că ele pot fi criticate în virtutea dreptului la liberă exprimare.

În cursul zilei, Curtea Constituțională a anunțat că va judeca sesizarea de neconstituționalitate a Codului Penal introdusă de opoziție abia în luna septembrie. Ceea ce înseamnă că Dragnea are în continuare motive să se teamă că va fi condamnat definitiv în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. În consecință, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile „Adevărul”, „Dragnea este disperat. Nimic nu-i iese”. A anunțat că luni se va lua o decizie dacă președintele va fi sau nu suspendat. Ce va face însă dacă nici Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), nici UDMR nu vor susține această idee? Deja liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pare că va candida la alegerile prezidențiale, ori participarea alături de PSD la această suspendare nu va face decât să-i micșoreze șansele.

„Promisiunea că PSD îl va sprijini pe Tăriceanu la o candidatură la prezidenţiale nu mai ţine. Tăriceanu nu crede în promisiuni venite de la un «cadavru» politic”, scrie Ștefan Vlaston. El arată şi că suspendarea ar fi cam degeaba. Ca interimar timp de maximum 30 de zile, Tăriceanu nici măcar n-ar putea promulga noul Cod penal (decizia CCR va veni abia la toamnă). În plus, o suspendare e urmată automat de referendum, pe care comentatorul îl vede deja câștigat de Klaus Iohannis.

Radu Vancu își începe comentariul apărut pe Contributors într-o notă resemnată: „În sfârșit, au reușit ceea ce își doresc de atâția ani: au votat în întregime legile anti-justiție pe care și le doresc cu disperare”. E doar o aparență, pentru că Vancu observă de fapt o situație recurentă: PSD ajunge din când în când la un pas de victoria finală. Dar se află în acest punct de ani de zile! Și de fiecare dată se întâmplă ceva, nu se știe ce, care îi împiedică să-și atingă ținta. Anul trecut, în februarie, au fost la un pas de victoria deplină, dar s-a trezit strada, societatea civilă. Acum, strada a obosit, dar s-au dezmeticit instituțiile. Vancu crede că „legile penale vor intra în vigoare peste șase sau șapte sau opt luni (...) într-o formă mult atenuată față de barbariile de acum”.

Ioana Ene-Dogioiu de la Ziare.com deduce din scrisoarea de răspuns a șefului Comisiei de la Veneția către Valer Dorneanu că Comisia intenționează o viitoare analiză a deciziilor Curții Constituționale a României. „Un demers, după știinta mea, spune jurnalista, fără precedent”.

XS
SM
MD
LG