Linkuri accesibilitate

USR și reputația fostei procuroare-generale Codruța Kövesi (Dan Tăpălagă/G4media)


Ziare de la Bucureşti

Moldova, alegerile și condiționările PE (Cristian Preda/blog Adevărul).

În secțiunea de bloguri a cotidianului Adevărul, europarlamentarul Cristian Preda evocă dezbaterea care a avut loc săptămâna trecută la Parlamentul european pe tema situației din Republica Moldova. Preda crede că, în ciuda gestului fără precedent de a anula alegerile parțiale pentru primăria Chișinăului, drumul european al Moldovei poate continua, cu trei condiții: alegerile legislative care urmează să fie corecte; „politica să iasă de sub influenţa oligarhilor şi a politicienilor aserviţi Moscovei. Legea electorală adoptată anul trecut este rezultatul unui pact între Plahotniuc şi Dodon”; și, în fine, „idealul european să servească drept busolă a acţiunii politice” – cu alte cuvinte, puterea de la Chișinău să înceteze jocul la două capete. Cristian Preda pune totul sub semnul gravității, spunând că „Statul e acum confiscat de interese oligarhice. Reformele sunt mimate. Justiţia nu e independentă, iar preşedinţia a fost câştigată de un politician controlat de la Kremlin”.

Tot pe blogurile Adevărul poate fi citită și analiza expertului LARICS, Dan Dungaciu, despre cum controlează „Binomul” Dodon-Plahotniuc Chişinăul „sub oblăduirea Moscovei”. E ciudat că Rusia nu a făcut niciun comentariu legat de anularea alegerilor de la Chișinău, deși situația ar fi fost favorabilă unei ofensive de compromitere a puterii declarat proeuropene de la Chișinău. Apoi, Igor Dodon, care a reacționat doar de formă. Experții LARICS consideră că explicația stă în existența „binomului”. Nici România nu a reacționat cum ar fi fost de așteptat, continuând să vehiculeze și după anularea alegerilor „narațiunea” cu „parcursul european al RM“. S-a văzut însă care a fost reacția Uniunii Europene și a Statelor Unite. Dungaciu pomenește de dezbaterea de la Parlamentul european, care a avut însă loc într-o sală „dezolant de goală”, ceea ce, spune el, nu dovedește „lipsa de interes faţă de speţa discutată ci lipsa crasă de interes faţă de R. Moldova”. În schimb, rezultatul dezbaterii a fost o rezoluție foarte dură, care „îndeamnă Comisia să suspende orice plăţi de asistenţă macrofinanciară prevăzute pentru Moldova”. Din textul rezoluției, susține Dungaciu, rezultă clar că „nu e vorba despre «suspendarea» ajutorului financiar – cum fals acreditează astăzi puterea din RM -, ci despre anularea lui, căci condiţionalităţile prezente în text nu vor fi îndeplinite niciodată de către autorităţile de la Chişinău”.

Imediat după revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef anticorupție, Uniunea Salvați România i-a propus să intre în rândurile sale în perspectiva unei candidaturi la prezidențiale. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com consideră că e un gest inacceptabil din partea lui liderul USR, Dan Barna, câtă vreme nu a existat nicio înțelere preliminară. Cam de aceeași părere e și Dan Tăpălagă, de la G4media: „Dan Barna a invitat-o pe Laura Codruța Kovesi în partid, cu scopul de a-i exploata fără prea multe scrupule reputația și de a lipi USR de imaginea ei”. Barna uită că asemenea trucuri sunt foarte riscante: „publicul are oroare de politicienii care se cațără pe imaginea altora pentru a-și spori popularitatea, vezi episodul Firea-Halep. Pe de altă parte, nu se face să târăști un procuror în politică împotriva voinței lui”. Din punct de vedere electoral însă, mai scrie Tăpălagă, „jocul de imagine al USR este mult mai inteligent decât poziționarea PNL, de pildă. Liberalii i-au aprobat și justificat decizia președintelui Iohannis, în timp ce liderii USR s-au distanțat el, reproșându-i că nu s-a bătut suficient cu PSD”.

XS
SM
MD
LG