Linkuri accesibilitate

„Klaus Iohannis are nevoie nu numai de parteneri, ci și de o nouă filozofie” (Teodor Tiță/ Dilema veche)


Ziare de la Bucureşti

Revista presei de la Bucureşti.

În revista Dilema Veche, Andrei Pleșu scrie despre tendința guvernanților din România de a da mereu vina pe alții, de preferință cât mai dinafara țării, pentru ce nu merge bine în interior. Or aici e o chestiune de logică: „nu putem reproşa nimănui că plouă sau că nu plouă. Cu funcţionarea statului nu suntem însă la mila «naturii». Aici intră în joc instituţii, strategii, persoane incriminabile. Primii vinovaţi sunt, fatalmente, cei care au puterea”. Or guvernanţii de la București se consideră „mereu îndreptăţiţi şi inocenţi: (...) O echipă de zâne şi Feţi-Frumoşi se luptă vitejeşte cu toate relele. (...) Le pun beţe în roate preşedintele, Justiţia, vechea Securitate şi noul stat paralel, «sistemul», «binomul», Opoziţia, Soros, UE, NATO, SUA, multinaţionalele, societatea civilă plătită de agenturi. Fără atâtea piedici, am fi fost deja în Rai!” Mai ciudat e că și opoziția cam duce lipsă de spirit autocritic, arată Pleșu. „E supărată ori pe poporul care n-a mers la vot, ori pe opozanţii concurenţi, ori pe opozanţii din sânul propriului partid. Arma preferată nu e seducţia electorală sau construcţia politică clară şi amănunţită. Mai la îndemână sunt zgomotul, retorsiunea, gesticulaţia.”

În comentariul politic săptămânal semnat de Teodor Tiță, tot în Dilema veche, se constată că România e foarte supărată pe președintele ei pentru că a respectat o regulă (a demis-o pe Laura Codruța Kovesi respectând decizia Curții Constituționale). „E în această revoltă neputincioasă un anume sentiment anti-democratic care ar trebui să îngrijoreze. Frustrarea, neputința și exasperarea duc o parte din public într-o zonă radicală de gândire din care nu poate ieși nimic bun”, scrie jurnalistul, care îi recunoaște președintelui Klaus Iohannis un dezavantaj: nu are un partener ca lumea în Partidul Național Liberal, din care provine. Dar asta nu scuză totul.

„Presupunând că dorește să își salveze mandatul, Klaus Iohannis are nevoie nu numai de parteneri, ci și de o nouă filozofie. Una a prezenței, dacă vreți. Atitudinea distantă și inutil sigură pe sine, chiar dacă e motivată de argumente legale, trebuie să dispară și să fie înlocuită, în baza acelorași argumente legale, cu implicare, retorică și, mai ales, curaj”. De pildă, spune Teodor Tiță, curajul de a da interviuri. Pe birourile sau în căsuțele de e-mail de la Cotroceni ar zăcea fără răspuns sute de solicitări, cărora și el le-a mai adăugat acum una.

Cristian Pantazi publică pe G4media o analiză referitoare la noua lege offshore adoptată de Parlament într-o manieră ciudată, și anume într-o variantă pe care Liviu Dragnea personal a scos-o „din joben” luni, 9 iulie, într-o conferință de presă, în timp ce comisia de specialitate tocmai discuta pe o cu totul altă formă a legii. Forma impusă de Dragnea a fost însă automat îmbrățișată și votată fulger. Această lege, explică Pantazi, modifică condițiile în care vor fi fiscalizate afacerile companiilor extractoare de gaze naturale din România. E vorba de companii străine, care și-au exprimat deja nemulțumirea. Potrivit lui Pantazi, președintele nu va avea ce face, legea va trece. Liderul social-democrat Liviu Dragnea și-a mai adjudecat astfel o victorie dedesubtul căreia se bănuiesc multe aranjamente încă greu de descâlcit. Destul să preluăm ce scrie Pantazi: că ar fi vorba și despre bani care vor intra în „pușculița de partid”.

XS
SM
MD
LG