Linkuri accesibilitate

Dragnea vrea să-i scoată pe funcționarii publici din sistemul de avizare a actelor normative ale guvernului (G4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

După accentele de ilaritate de ieri pe marginea declarațiilor delirante ale liderului social-democrat Liviu Dragnea, azi analiștii din presă realizează că datul în stambă la postul Antena 3 a fost de fapt o perdea de fum pentru un anunț bine camuflat: Dragnea vrea să-i scoată pe funcționarii publici din sistemul de avizare a actelor normative ale guvernului, pentru că, de la ordonanța 13 din ianuarie 2017 încoace, unii dintre ei au refuzat să avizeze proiecte de ordonanță, le-au întârziat sau le-au formulat astfel încât n-au putut îndeplini cu promptitudine dorința cea mare a șefului PSD: jugularea justiției.

Pe site-ul Hotnews, Clarice Dinu reamintește că fie și o secundă dacă intră în vigoare monstruozitățile care s-au încercat, nu se va mai putea repara nimic. E vorba despre amnistie și grațiere și despre noile coduri penale. Și Mircea Morariu mărturisește pe contributors.ro că s-a trezit sub duș rece după articolul de ieri. A realizat că, în timp ce Dragnea a debitat două ore „verzi și uscate, aberații, basme, brașoave, povești de adormit copii”, avea de fapt de anunțat planul urzit împreună cu „consilierii săi evrei de a lansa în eter o sumedenie de piste false”. Cristian Pantazi detaliază pe g4media intenția legată de sistemul de avizare a actelor normative ale guvernului și ilustrează totul cu citatele potrivite din lungul monolog televizat al politicianului.

În Dilema Veche, Andrei Pleșu vrea să analizăm mai în detaliu „filigranul” incompetenței echipei de guvernare și, în general, a aleșilor PSD. „Nu vorbim destul, spune el, despre brambureală mentală, despre hazul trist al erorilor de comunicare, despre o selecţie arbitrară a cadrelor, pe scurt, despre inconsistenţă intelectuală (brutal spus, prostie contraproductivă) şi utilizare iresponsabilă a nulităţii ca virtute politică”. Dă și exemple suculente: ministrul muncii Olguța Vasilescu a pledat recent pentru tăieri masive de fonduri de la facultățile umaniste, pentru că, nu-i așa, viitorul e al tehnicii. Totuși, arată Pleșu, dacă te înscrii în PSD (…), cu facultatea de Litere ajungi ministrul Muncii (chiar d-na Vasilescu), iar ca absolvent de Litere, Istorie şi Filozofie ajungi ministrul Apărării Naţionale. Dar şi cu studii neterminate sau urmate la „fără frecvenţă“ poţi face ditamai cariera (mai ales în domeniul Justiţiei)”. Europarlamentarul Norica Nicolai spune de la Bruxelles că imaginile cu reprimarea mitingului din 10 august sunt trucaje. Primul-ministru Viorica Dăncilă se plânge la Comisia Europeană de președinte, de starea țării și… a guvernării. PSD își repudiază un foarte vechi membru, care a cârtit împotriva lui Dragnea: fostul ministru al educației Ecaterina Andronescu a devenit brusc „cotoroanță”, „soroșistă” și altele de acest fel.

Andrei Pleșu împlinește astăzi 70 de ani. Filozoful Mohai Șora (101 ani) îi urează „Bun venit în clubul moșilor” (text preluat de Adevărul). Iar site-ul marginalia îi dedică un grupaj de texte „La aniversară”. „În cultura noastră contemporană, scrie Ioan Stanomir, Andrei Pleșu stabilește, prin fiecare text şi prin fiecare dintre atitudinile sale publice, un standard al exercițiului critic”. Grupajul e însoțit de o selecție de citate din cărțile lui Pleșu. Îl alegem pe cel mai acid-încurajator: „Dacă îţi acorzi un cât de mic răgaz, dacă arunci, de jur împrejur, o privire odihnită, curioasă şi nepătimaşă, vei găsi destule argumente să te bucuri. Lucrurile (încă) funcţionează. Şarpanta lumii (încă) ţine. Mai există încă oameni întregi, tradiţii vii, întâlniri miraculoase. Trăim într-un sos toxic, dar el conţine încă mirodenii subtile, cu efect anesteziant”.

XS
SM
MD
LG