Linkuri accesibilitate

Politicienii încearcă să-i învrăjbească pe investitorii locali cu cei străini (Dan Bucșa/ g4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

„Politicienii dau mereu vina pe alții atunci când nu fac lucrurile bine. (…) Nu sunt ai noștri singurii cu un astfel de discurs. O face Viktor Orbán din fruntea unei țări care a beneficiat cel mai mult de integrarea europeană. O face Mateusz Morawiecki (…) în Polonia. Dar, când se opresc din vorbit, au grijă să mai aducă niște investiții străine ca să-și permită toate pomenile electorale”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Am citat din analiza lui Dan Bucșa, apărută pe site-ul g4media, și care și-a propus să demonteze unele dintre falsele teme cu care își acoperă actualii guvernanți campania împotriva investitorilor străini, a băncilor, a multinaționalelor. Se pretinde, de pildă, că investitorii străini scot profitul din țară. Dan Bucșa arată că nu e așa. O dovedește creșterea continuă a cifrei investițiilor străine și cifra profitului reinvestit. „Concluzia: investitorii străini au adus bani în România, continuă să aducă și să creeze locuri de muncă”.

Problema e alta: politicienii încearcă să-i învrăjbească pe investitorii locali cu cei străini. Cei dintâi sunt prea mici, mult mai mici decât în alte state comparabile, din pricina politicilor fiscale descurajante și în continuă schimbare, a mediului economic corupt. „Calitatea și cantitatea investițiilor străine din România reflectă calitatea politicienilor care ne-au condus. (…) Dacă ne-am fi ținut de toate promisiunile făcute investitorilor adevărați, n-am fi avut investiții mai mari? Ar mai fi avut azi Renault fabrică atât de mare la Tanger dacă autostrada Pitești – graniță ar fi fost făcută la timp? S-ar fi dus Mercedes și BMW într-o țară cu puțini muncitori disponibili ca Ungaria dacă am fi avut drumuri bune și o legislație clară?” „România e singura țară din blocul estic al UE care încă are importuri de bunuri și servicii mai mari decât exporturile. Dacă vina ar fi a europenilor hrăpăreți, nu am fi singurii în situația asta”.

Nu există nicio „dizidență” în cazul Andronescu. „Dizidenta” nu moare de fapt de grija românilor, a stării educației. (...) Este preocupată exclusiv de șansele PSD în viitoarele alegeri, deci de locurile în Parlament....

Uniunea Salvați România a adunat un milion de semnături în favoarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Radu Eremia arată în Adevărul că, din păcate, aritmetica parlamentară nu dă șanse unei modificări de Constituție pe baza acestor semnături. În Parlament va fi nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, iar opoziția abia dacă întrunește 60%.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Partidul Social-Democrat va avea o reuniune de conducere în care, spune Mircea Morariu pe contributors, se pare că ar putea fi cerută demisia premierului Viorica Dăncilă. Mai așteptată însă, în afara PSD, ar fi discuția despre scrisoarea Ecaterinei Andronescu, membru vechi al PSD, prin care i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea. După o încercare furibundă de a obține sprijinul filialelor județene (și nu l-a obținut), Dragnea a găsit soluția: va ignora scrisoarea. Nu există nicio „dizidență”. E mult mai simplu. Mircea Morariu adaugă însă în comentariul său: „dizidenta” nu moare de fapt de grija românilor, a stării educației, de pildă, pentru că a fost ministru de resort. Nu a protestat față de violența din 10 august a jandarmilor. Este preocupată exclusiv de șansele PSD în viitoarele alegeri, deci de locurile în Parlament.

XS
SM
MD
LG