Linkuri accesibilitate

„România trebuie să iasă din blocajul în care PSD o scufundă de peste un an și jumătate” (Dan Barna/ziare.com)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

PSD-ul după eșecul referendumului (Rodica Culcer, Cristian Câmpeanu/„22”).

„Vom depune moțiune de cenzură, negociem cu partidele din Opoziție, dar și cu opoziția din PSD și avem așteptarea ca Guvernul Dancilă să plece, după care avem toată deschiderea pentru negocieri cu toate cărțile pe masă. România trebuie să iasă din blocajul în care PSD o scufundă de peste un an și jumătate și, dacă vor fi respectate condițiile USR de noua majoritate și noul guvern, USR va fi acolo pentru România, fără discuție”, afirmă președintele USR, Dan Barna intr-un interviu acordat Ziare.com.

Preambulul dialogului cuprinde și principalele idei formulate de Dan Barna: USR va prezenta curând un proiect de lege privind parteneriatul civil, ca să se pună un punct chestiunii familiei, a definiției familiei de fapt. USR va avea candidați proprii la toate alegerile care vor urma, inclusiv la prezidențiale, iar lista cu candidații la europarlamentare va fi stabilită în urma unui scrutin intern, pe modelul altor partide europene: zona En Marche – ALDE Europa. Întrebat de Ioana Ene-Dogioiu dacă la europarlamentare vor merge singuri sau în alianță, liderul USR spune că e posibilă oricare dintre variante. În caz de alianță, ea s-ar face cu partidul condus de Dacian Cioloș.

În revista 22, Rodica Culcer readuce pe tapet ideea că înfrângerea suferită de Liviu Dragnea și de Partidul Social-Democrat, prin neatingerea cvorumului de particiopare la referendum, este motiv de ușurare pentru cei care lucrează ori studiază în spațiul britanic, de pildă, dar de fapt nu e loc de iluzii : „Boicotul tacit al structurilor locale ale PSD, care nu s-au mobilizat pentru a asigura participarea la vot, nu este decât o lovitură de partid îndreptată împotriva unui lider care a devenit o problemă, nu un vot de blam la adresa politicii sale în domeniul justiției. Ne așteptăm deci ca asaltul asupra justiției să continue, indiferent cine va conduce PSD, căci corupția este înscrisă în ADN-ul acestui partid”. Se vor mai lămuri lucrurile atunci când guvernul PSD-ALDE va trimite oficial răspunsul la cele 18 întrebări formulate de prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, despre modificările aduse legilor justiției. În răspuns, PSD ar putea să renunțe la retorica sterilă a „statului paralel“ și la modificările legislative considerate inacceptabile de Europa, sau dimpotrivă. Și, după toate semnele, scrie Rodica Culcer, e mai degrabă de așteptat că va opta pentru a doua variantă. Sancțiunile europene care vor fi impuse Romîniei în acest caz le vor sluji pesediștilor drept „argument pentru continuarea atitudinii de sfidare față de Europa, în vederea ROEXIT” (Rodica Culcer).

Cristian Câmpeanu nu vede nici el cer senin la orizont. În revista 22, scrie că PSD s-ar putea radicaliza în sensul autohtonismului naționalist-autoritar. Normal ar fi ca Partiudl Național Liberal să evolueze în sens invers, spre asumarea unei poziții proeuropene și modernizatoare. Nu mai e loc pentru „asocieri abulice cu PSD pentru obiective incerte, cum a fost acest referendum”. Și mai e ceva : PSD scade, poate, în sondaje, dar Coaliția pentru Familie ar putea recolta o parte din acest electorat dacă va intra în politică.

XS
SM
MD
LG