Linkuri accesibilitate

„Un „război hibrid în Casa lui Hristos asupra comunității românești din Ucraina și R. Moldova” (Dorin Popescu/ Contributors)


Ziare de la București.

„În Europa de azi nu mai câștigi cu forța argumentelor, dacă ești din Est nu poți schimba nimic” (Ovidiu Nahoi/ Reporter global)

Un comentariu apărut pe site-ul contributors, sub semnătura lui Dorin Popescu, se referă la problemele pe care le deschide decizia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a acorda autocefalie unei Biserici a Ucrainei. Dincolo de reacția furibundă a Bisericii Ortodoxe Ruse și a Kremlinului rămân o sumedenie de probleme la orizont.

Cele mai multe privesc Ucraina, desigur, dar cel puțin una privește și Biserica Ortodoxă Română, consideră Popescu. E vorba, în fapt, de un „război hibrid în Casa lui Hristos asupra comunității românești din Ucraina și R. Moldova”, căci „actuala schismă va produce victime colaterale, în primul rând, comunitatea românească din Ucraina și R. Moldova”. După inaugurarea Catedralei Neamului în anul centenarului Marii Uniri, BOR va trebui să găsească soluții de protejare și integrare a credincioșilor săi creștin-ortodocși de etnie română din Ucraina și R. Moldova; „iar aici soluțiile sunt nenumărate, de la cea mai curajoasă (reînființarea unei mitropolii a Bucovinei, care să gestioneze prioritar cele 126 de parohii românești din nordul Bucovinei și Herța / regiunea Cernăuți) până la cea minimă (crearea unui vicariat românesc în Ucraina – în cadrul viitoarei Biserici Ortodoxe Ucrainene Autocefale, în oglindă cu vicariatul ucrainean din România, simultan cu obținerea obligatorie a dreptului de desfășurare a slujbelor religioase în limba română în cadrul parohiilor arondate acestui vicariat)”. „În contextul noii schisme religioase din Biserica Ortodoxă reprezintă pariul de supraviețuire a Bisericii Ortodoxe Române în lumea contemporană” (Dorin Popescu).

Deocamdată se apropie cu pași repezi preluarea președinției Uniunii Europene de către România. Ovidiu Nahoi a cules pentru Reporter global câteva opinii de la europarlamentari români de diverse orientări politice. Aproape toți arată îngrijorare. Un eurodeputat socialist, care a insistat să i se păstreze anonimatul, vede că, pe lângă problemele pe care și le creează singură, România are de înfruntat și dublul standard care ar fi devenit regulă la Bruxelles: „În Europa de azi nu mai câștigi cu forța argumentelor, dacă ești din Est nu poți schimba nimic, dacă ești din Vest, poți. România are mulți oameni bine pregătiți în capitala Uniunii Europene, totuși, numai doi dintre ei au ajuns directori generali în Comisie – foarte puțin, raportat la țări de aceeași mărime. Când sună telefonul de la Berlin, de la Paris și de la București pentru susținerea unui candidat sau a altuia, care apel credeți că este luat în calcul?”, spune acest europarlamentar anonim, citat de Nahoi.

În sfârșit, Ciprian Mihali, pe site-ul Republica: „Puterea actuală a reuşit performanţa unică, de la Ceauşescu încoace, să reconstruiască o bază solidă şi numeroasă în care ordinul venit de sus se transmite până la nivelul cel mai de jos al ierarhiei. Trei condiţii trebuiau reunite pentru asta: 1) cultivarea în cât mai mulţi oameni a dublei capacităţi de a se supune orbeşte (…); 2) generalizarea incompetenţei (…); 3) evacuarea discernământului moral şi a demnităţii individuale, a libertăţii şi a posibilităţii pentru cei prinşi în piramida puterii de a reacţiona, de a se opune, de a se revolta”. „Din actul exercitării puterii (…) a fost eliminată orice referinţă la corectitudine (…) Toţi transmit spre nivelurile inferioare acelaşi mesaj, al reuşitei prin fraudă. Iar mesajul a ajuns până jos de tot”.

XS
SM
MD
LG