Linkuri accesibilitate

Cum a intrat DNA în comă, după ce agonizează de doi ani (Dan Tăpălagă/ G4media)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei de la București.

G4media preia informațiile despre cum a arătat capitala Republicii Moldova pe timpul vizitei președintelui turc Recep Erdogan: zeci de străzi închise inclusiv pentru pietoni; trupe masive de poliție; interdicție pentru chișinăuieni de a privi... pe geam (de unde ironiile de pe rețelele de socializare: ca să nu-l deoache pe oaspete); benzinării închise pe traseul coloanei oficiale de la aeroport spre capitală; interdicție la mitinguri, adunări, deși o manifestație de protest tot a avut loc în fața Ambasadei Turciei. Articolul mai spune că prilejul vizitei lui Erdogan a fost inaugurarea clădirii Președinției moldovene, reparată cu banii Președinției Turciei și garnisită, de această dată, cu un gard cu țepi (clădirea a fost devastată de manifestanți în timpul protestelor violente din aprilie 2009).

Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4media despre „cum a intrat DNA în comă”, după ce agonizează deja de doi ani: „majoritatea PSD – ALDE, ajutată copios de CCR, a dezincriminat pe bandă rulantă fapte anchetate de procurori, le-a tăiat din puteri, a slăbit la maximum cadrul legal. Pe de altă parte, cooperarea instituțională a intrat în criză profundă. Prin decizia CCR, SRI a fost scos din procedurile de anchetă (interceptările).

„Asaltul mediatic al televiziunilor controlate de condamnați penal sau de inculpați a contribuit la starea de paralizie a instituției. Un rol important în blocarea activității procurorilor l-a jucat Inspecția Judiciară, care a tăbărât cu verificări și acțiuni disciplinare pe fostul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și pe fiecare procuror care avea în lucru dosare cu miză mare. În fine, executarea Laurei Codruța Kovesi în mod exemplar (…) Toate la un loc, (…) au inhibat DNA. O instituție mutilată deja de coaliția politicienilor cu probleme penale, care i-au tăiat mâinile și picioarele în Parlament”.

Dan Tăpălagă socotește că tăcerea îndelungată a Comisiei Europene e una vinovată („Să nu se mire oficialii de la Bruxelles că încrederea românilor în instituțiile UE se prăbușește dramatic”), la fel și cea a președintelui Klaus Iohannis.

Președintele e șfichiut critic și în textul lui Cristian Tudor Popescu apărut pe site-ul republica.ro, pentru declarații făcute la Roma când la București tocmai se adoptase ordonanța de modificare a legilor justiției. Comentatorul așteaptă de la șeful statului ca măcar să nu accepte nominalizarea Adinei Florea la conducerea DNA (procurorul a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii). Asta, spune CT Popescu, „dacă președintele nu e prea ocupat «să reclădească pacea socială», cum ne-a dat de veste de la Roma că se întâmplă acum în România, aidoma lui Ceaușescu când noi crăpam și el voia cu tot dinadinsul să ia premiul Nobel pentru Pace”.

Curios, cuvântul „pace” revine mult și în textele de propagandă ale puterii: „Să încetăm războiul româno-român, să lăsăm puterea să lucreze pentru binele țării și să astupăm fracturile din societate”. Premierul Viorica Dăncilă declară, culmea, că e dispusă (sau, mă rog, dorește) să discute cu șeful statului despre amnistie și grațiere. Îi va propune „să fie un moment T0, în an centenar, în care să fie dată amnistia și grațierea, dar nu pentru fapte cu violență și nu pentru cei care au comis abuzuri”. Dan Tăpălagă numește asta „pax mafiosa”.

XS
SM
MD
LG