Linkuri accesibilitate

„România devine un ireparabil paradis penal” (Liviu Avram/ G4media)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei românești.

Ruleta rusească e un „joc de copii”. Mult mai tare e „ruleta românească” în care butoiașul conține nu unul, ci cinci din șase cartușe, scrie Liviu Avram pe blogurile Adevărul. El spune că sinistrul joc a început săptămâna trecută. Pistolul e în mâna președintelui Klaus Iohannis și primul glonț a și fost tras: a nimerit ținta, de vreme ce una din legile justiției a fost promulgată. Celelalte patru cartușe reprezintă „încă două legi ale Justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Ultimele două sunt prevăzute cu gloanţe dum-dum, din acelea care sfârtecă ireparabil tot ce întâlnesc în cale. Căci odată intrate în vigoare codurile penale, România devine, la modul cel mai propriu, un ireparabil paradis penal”.

Acum problema este ce alege să facă președintele: trage toate gloanțele sau aruncă pistolul în capul celor care l-au obligat să joace acest joc, mai spune Liviu Avram și explică: dl Iohannis a promis că își va folosi toate prerogativele oferite de funcție. Între ele este și referendumul, la care încă nu a apelat. Și nu întâmplător Liviu Dragnea a fluturat din nou pentru septembrie un referendum pe tema familiei tradiționale. „Pe Liviu Dragnea, scrie acest comentator, îl apucă dragostea pentru familie ori de câte ori contextul politic l-ar putea împinge pe Klaus Iohannis să emită decretul pentru referendumul pe teme de justiţie”.

Liviu Avram e prezent și pe site-ul G4media cu o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă, după cea mai recentă gafă, cu implicații diplomatice. Doamna Dăncilă, aflată în vizită oficială în Muntenegru, și-a exprimat în conferința de presă comună cu omologul său muntenegrean satisfacția de a se afla la Priștina. Traducătorul oficial a corectat din mers, pronunțând numele capitalei țării gazdă: Podgorica. În urmă sunt și alte gafe răsunătoare, cum este confuzia dintr-o intervenție televizată dintre inundații și irigații. Liviu Avram o roagă frumos să se retragă pentru că, în mod vizibil, resursele de putere și priceperea i s-au „epuizat”.

„Da, doamnă prim-ministru, trebuie să înțelegeți că sunteți o vulnerabilitate pentru România. Momentele jenante în compania omologilor se țin lanț”. „Aveți zero control asupra guvernului pentru că aveți zero control asupra PSD”. „România va deține în 2019 președinția Consiliului UE, iar Guvernul și dvs. personal veți fi în centrul a sute de evenimente diplomatice. Pur și simplu nu ne permitem să tremurăm la fiecare eveniment de teama eventualelor gafe”. „Sigur că veți pune partidul în dificultate, sigur că dl. Dragnea va avea de suferit, sigur că vor exista consecințe politice. Dar aveți ocazia să ieșiți din scenă până nu e prea târziu, până nu veți fi comis o eroare ireparabilă. Veți fi apreciată, vă asigur, pentru onestitatea de a fi știut când e momentul să vă opriți”.

Andrei Pleșu adresează și el în Dilema Veche un îndemn pe ton exasperat. Reluând un articol din 2012 și îmbogățindu-l cu referiri la situația de azi (semn că lucrurile n-au făcut decât să se agraveze), Pleșu li se adresează politicienilor: „Nu pot decât să le cer tuturor, indiferent din ce tabără fac parte, să pună capăt, până nu e prea târziu, carnavalului insalubru pe care îl ilustrează.” „Nu pot decât să le spun: opriţi-vă! Altfel vom dispărea cu toţii, sub iureşul devastator al iresponsabilităţii voastre. Veniţi-vă în fire! Treziţi-vă! Opriţi-vă!”

XS
SM
MD
LG