Linkuri accesibilitate

Jocul tulbure al Chinei în Ucraina și moartea femeii care a simbolizat barbaria războiului


«Jocul tulbure al Pekinului», este principalul titlu din Libération de astăzi. Marele cotidian al stângii intelectuale pariziene analizează alianța ad-hoc sino-rusă, iar expertul Marc Julienne exclude un ajutor militar direct al Chinei pentru Rusia, deoarece asta ar avea un efect „sinucigaș”.

Cum scrie și Washington Post, după o întâlnire, la Roma, care a durat șapte ore, consilierul pentru securitate națională al SUA Jake Sullivan a emis un avertisment direct către omologul său chinez, Yang Jiechi, cu privire la potențialele consecințe ale oricărui sprijin pe care Pekinul l-ar putea oferi Rusiei.

Agenția oficială chineză Xinhua comentează doar spunând: „Cele două părți au avut un schimb de opinii sincer, amănunțit și constructiv cu privire la relațiile China-SUA, precum și privind problemele internaționale și regionale de interes comun.”

Uneori, coincidențele istorice pot fi stranii, consideră în acest timp cronicarul diplomatic Alon Pinkas în cotidianul israelian Ha’Aretz:

„Pe 24 februarie 1972, președintele SUA Richard Nixon a făcut o vizită istorică în Republica Populară Chineză, a recunoscut China comunistă și i-a permis acesteia să recâștige scaunul Chinei Naționaliste [Taiwan] în Consiliul de Securitate al ONU, totul în numele unui interes comun: încercuirea Uniunii Sovietice”.

Și Pinkas continuă:

Pe 24 februarie 2022, exact cincizeci de ani mai târziu, Rusia a invadat Ucraina, punându-și aliatul chinez în fața unui fapt împlinit și sperând în același timp să încercuiască Statele Unite cu ajutorul Pekinului.

«Rusia își extinde bombardamentele și lansează un avertisment în direcția NATO», scrie și Le Monde în prima pagină a numărului de astăzi. «Moscova lansează un avertisment Occidentului», continuă Le Monde, care se mai ocupă și de cei 5000 de studenți ruși din Franța, «prinși între spaimă și vinovăție».

O angajată intră pe platoul televiziunii oficiale la Moscova strigând: ‘Aici sunteți mințiți’!

Este totuși mai ușor de protestat ca student în Franța, decât ceea ce a făcut o angajată a principalului canal de televiziune de la Moscova, care a intrat pe platou strigând „stop războiul” și „aici sunteți mințiți”, într-un rar moment de protest public, pe fundal de propagandă masivă.

Organizația pentru drepturile omului OVD-Info spune că femeia era o producătoare a canalului de televiziune, dar soarta ei este acum necunoscută. Înainte de a fi scoasă de pe platou, ea a strigat: — «Ce se întâmplă în Ucraina e o crimă!» Numele ei este Marina Ovsiannikova.

The Washington Post revine în acest timp asupra protocolului de la Budapesta, prin care în 1994 Ucrainei i s-au “garantat” frontierele în schimbul renunțării la arsenalul său nuclear:

„Într-o zi, când evenimentele actuale se vor mai estompa, ar fi interesant să ne întoarcem și să vedem cum Memorandumul de la Budapesta a ajuns să fie considerat un document mult mai important decât ceea ce a fost de fapt. În text, Ucraina primea garanții de la SUA/Marea Britanie/Rusia că granițele sale vor fi respectate, că nimeni nu o va ataca cu vreo armă, nucleară sau de altă natură, altfel decât ca un gest de autoapărare, etc. (Rusia a încălcat în mod clar aceste promisiuni când a invadat Ucraina – deși este grăitor că Putin continuă să descrie acest război în fața propriului său popor ca fiind un act de autoapărare.) Exista, de asemenea, în text o promisiune că, dacă Ucraina ar fi invadată, atunci părțile se vor ocupa de asta la ONU, în Consiliul de Securitate (din care sunt membri toți semnatarii).”

Moartea unui simbol al barbariei războiului

Femeia gravidă din Mariupol, fotografiată după bombardarea maternității și a cărei fotografie a făcut înconjurul lumii, ca un simbol al barbariei războiului, tocmai a murit în condiții cumplite.

Blestemați fie cei care au început asta!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Associated Press scrie că femeia avusese pelvisul strivit și a decedat din pricina complicațiilor survenite. Propaganda rusească distribuise o serie de glume și meme despre această femeie, sugerând că totul ar fi fost o înscenare.

Cum o scrie Libération, ambasada Rusiei în Franța a insistat că femeia ar fi un top-model din Mariupol, având legături cu "neo-naziștii din gruparea Azov".

Numele femeii decedate nu a fost făcut cunoscut, în schimb știm că jurnalistul și fotograful se numește Evgheni Maloletka.

Justiția britanică îi refuză recursul lui Julian Assange

În sfârșit, părăsind războiul și situația din Ucraina, să mai spunem că pentru fondatorul WikiLeaks, urmărit penal în Statele Unite pentru publicarea unei mase impresionante de documente secrete, extrădarea „se apropie tot mai mult”, cum o notează Washington Post, după refuzul Curții Supreme britanice de a examina un recurs al australianului, luni 14 martie. Înalții magistrați britanici au considerat că avocata apărării nu a prezentat „nicio problemă de drept îndoielnică” în cazul extrădării.

La Londra, The Guardian scrie că Assange are acum patru săptămâni pentru a prezenta un recurs. În timpul acesta, el se va căsători, de altfel, cu avocata sa, Stella Morris, iar tabloidul The Daily Mail ne informează că Assange va purta cu această ocazie un foarte scump kilt, marca Vivienne Westwood, în cinstea originilor sale scoțiene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG