Linkuri accesibilitate

Presa din România: În focul campaniei electorale, propagandă de Război Rece


Noutăți în presa din România.

Știrea falsă demontată astăzi de veridica.ro sub semnătura lui Cătălin Gomboș este că Partidul Acțiune și Solidaritate, adică „dreapta”, intenționează să bage Moldova în NATO.

Presa din România: În focul campaniei electorale, propagandă de Război Rece
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00

Totul a pornit de la participarea țării, cu un singur pluton, la un exercițiu multi-național la care, în trecut, a fost invitată și Rusia. Fake news-ul a fost formulat de redactorul-șef al revistei Apărarea Națională, Igor Korotcenko, într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova. „NATO, scrie Cătălin Gomboș, este una dintre principalele ținte ale propagandei Rusiei putiniste, o propagandă care se suprapune peste cea din perioada sovietică și a Războiului Rece. Consecința acestor zeci de ani de demonizare a Alianței Nord-Atlantice este că aceasta este privită cu suspiciune – sau chiar cu ostilitate – de o bună parte din populația multor țări ex-sovietice, inclusiv Republica Moldova”. Realitatea este că la acest execițiu militar nu au participat doar țări NATO, ci inclusiv state arabe, iar denaturarea adevărului „reprezintă (…)un amestec al Moscovei în politica Republicii Moldova din poziția de putere imperială față de un stat pe care îl consideră subordonat”.

Site-ul Aktual24.ro postează un articol despre scăderea severă de popularitate a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR Moldova) la numai o săptămână de scrutinul legislativ anticipat. Cu 0.5%, AUR se găsește mult diminuat față de precedentul sondaj, unde avea 1,3, și la un nivel catastrofal față de ceea ce promitea fondatorul Marius Lulea Dorin : 10, dacă nu 15%. Același personaj este prezent și într-o altă știre, despre atacul violent la adresa Maiei Sandu. Marius Lulea Dorin a vorbit jucând pe cartea „toți sunt o apă și-un pământ” : „La Chișinău asistăm la un circ ieftin din partea a două clanuri provenite din partidul comunist. (…)Nu există putere și opoziție, bine și rău, pro-România sau pro-Rusia. Sunt oameni de pe aceeași parte a baricadei și care au delapidat miliarde de euro în ultimii 30 de ani. Ce naște din pisică șoricei mănâncă, nu fiți naivi. Nici Maia Sandu nu este fecioară, nici Igor Dodon un naționalist moldovenist”. Știrea de la Aktual24 pune în pagină de fapt declarația Maiei Sandu despre demiterea de către Parlament a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, știut fiind că această instituție a avizat pozitiv dizolvarea parlamentului.

Curtea Constituțională din România a declarat recent neconstituțională demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe spotmedia.ro că soluția e mai degrabă o ieșire pentru coaliția de guvernare, care trebuie să o repună în funcție pe Weber. „E mai comod așa pentru coaliție, care se poate ascunde în spatele decredibilizatei CCR”. De fapt, revocarea a fost abuzivă. …o decizie politică pe care nu au reușit să o împacheteze legal, mizând pe argumentul tipic oricărei Puteri căreia i se umflă capul: pentru că putem”. Ioana Ene consideră că trebuia schimbată legea Avocatului Poporului. Jurnalistul invitat al site-ul, Victor Pițigoi, scrie la rândul său : „Judecătorii Curții au procedat corect. Și nici măcar nu le-a fost greu: doamna Renate le-a oferit, în întâmpinarea făcută, toate elementele necesare, ca să constate neconstituționalitatea revocării sale”. Pentru că ceea ce a fost sancționat de CCR nu este oportunitatea gestului, ci modul cum s-a procedat.

XS
SM
MD
LG