Linkuri accesibilitate

Presa din România: Aventura guvernului monocolor s-ar putea încheia mâine


Revista presei de la București.

Jurnalistul Dan Popa, de la ziare.com, crede că președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze guvernul doar ca să dea „o lecție usturătoare” USR-ului, pe care a criticat-o constant.

Presa din România: Aventura guvernului monocolor s-ar putea încheia mâine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Comisiile parlamentare de la București audiază viitorii miniștri propuși de premierul desemnat. La sfârșitul după-amiezii, un singur ministru primise aviz pozitiv, ceilalți fiind respinși. Așa că aventura propunerii de guvern monocolor și minoritar s-ar putea încheia chiar mâine, în plenul parlamentului. Aktual24.ro scrie că la audierea lui Dan Barna, propus pentru portofoliul externelor, parlamentarul social-democrat Titus Corlățean a făcut referiri tendențioase la președintele Maia Sandu, cum că ar avea legături cu miliardarul american George Soros.

G4Media a difuzat o știre despre intențiile anunțate de premierul Natalia Gavriliță în legătură cu aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. Se negociază cu Gazprom, dar în paralel Energocom investighează alternativa de a procura gaze din România și Ucraina. Singura problemă ar fi prețul, care se anunță mult mai mare decât al furnizorului rus, care condiționează însă de un contract pe termen lung.

Iulian Chifu prezintă în amănunt, pe blogurile Adevărul, tactica Rusiei în această chestiune, mai bine zis cum a reușit să prindă Uniunea Europeană în capcana propriei strategii de a scăpa de dependența față de Rusia. Pentru cititorul român poate fi o informație inteligibilă aceea că Rusia nu a mai furnizat deloc cantități suplimentare către Europa din momentul în care statele europene (cu excepția Ungariei și Serbiei) nu au mai fost dispuse să încheie contracte pe termen lung cu Gazprom și vor să creeze o piață spot, o bursă europeană a gazelor. Deficitul sever de gaze face însă ca această piață spot să anunțe prețuri foarte mari, uneori triple față de oferta Gazprom.

Președintele Iohannis și premierul Cîțu, acești doi stâlpi contorsionați ai puterii, calcă pe cadavre

Continuă acuzațiile apăsate la adresa președintelui Klaus Iohannis legat de criza politică, dar mai ales de starea catastrofală a asistenței medicale pentru bolnavii de COVID-19. Azi, când a sosit la București un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, cifrele arată înspăimântător. George Arun scrie pe Deutsche Welle : „Președintele Iohannis și premierul Cîțu, acești doi stâlpi contorsionați ai puterii, calcă pe cadavre, sunt autorii morali ai uciderii pruncilor, (sunt) vinovați de miile de morți din ultimele săptămâni în secțiile de terapie intensivă ”. Jurnalistul spune că „Pandemia a scăpat demult de sub control, mai exact din momentul în care (autoritățile) au relaxat la maximumul posibil măsurile de protecție împotriva infectării” : în vară, când s-a deschis litoralul și cifrele raportate au început să fie măsluite pentru ca turismul să-și încaseze banii. Acum, la jumătatea lui octombrie, la Iași a fost lăsat să se desfășoare pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva : au fost, în trei zile, 52.000 de pelerini, mulți veniți cu autocarele sau cu trenul. „Nu a fost impusă regula minimală de protecție ca cei nevaccinați să nu aibă acces la procesiune, iar distanțarea a fost imposibil de respectat în mijlocul unui puhoi de lume însetată de pogorârea minunii asupra fiecăruia”. „În același interval de trei zile, (…) au fost scoase de la secțiile ATI ale spitalelor 1000 de cadavre. Pe fiecare stătea scris, cu markerul vânăt al morții, COVID”. (L-am citat pe George Arun.)

XS
SM
MD
LG