Linkuri accesibilitate

Presa din România: Deși fără funcții în stat, Igor Dodon se poartă de parcă ar avea


Noutăți în presa din România.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a decis să mărească numărul secțiilor de votare pentru diaspora de la 139 la 146, ceea ce este considerat insuficient, relatează G4Media.

Deși fără funcții în stat, Igor Dodon se poartă de parcă ar avea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct

Inițial, Ministerul de Externe recomandase organizarea a 190 de secții de vot în străinătate și furnizase și un proiect de bugetare. Pe lângă cele 7 noi secții decise în final s-a renunțat la o serie de secții din provincii rusești, dar s-a acceptat deschiderea a 5 secții în Moscova și alte 7 în regiunea Moscova. 44 de secții de vot vor funcționa în Transnistria. Luni, sute de oameni au protestat în fața sediului CEC din Chișinău, mai scrie G4Media, informând de asemenea că deja 100.000 de moldoveni s-au înscris în listele electorale de peste hotare, față de numai 63.000 la alegerile prezidentiale din noiembrie 2020, când s-au prezentat la vot 263.000 de oameni, în marea lor majoritate din diaspora occidentală și susținători ai președintelui Maia Sandu.

Ziare.com scrie că Igor Dodon, care nu mai are nicio funcție în stat, continuă să se comporte ca și cum ar avea : acum declară că Moldova va produce vaccinuri Sputnik V, că domnia sa poartă discuții în acest sens. Numai că vaccinul nu este aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, deși a fost autorizat în 37 de țări, dintre acestea doar Ungaria face parte din Uniunea Europeană.

Maia Sandu este citată de G4Media cu o declarație despre grupările care „manevrează scheme de corupție, controlează justiția și s-ar pregăti să dea noi lovituri sistemului bancar din Republica Moldova, precum și să facă diverse atacuri asupra unor instituții ale statului și a fondurilor acestora”. Ca șef de stat, admite că sistemul judiciar duce mare lipsă de cadre, dar cei corupți din sistem trebuie să plece, chiar dacă în locul lor vor veni oameni cu mai puțină experiență. În curând, a spus domnia sa, va fi înaintată o lege de confiscare a rapidă a averilor funcționarilor provenite din fapte ilicite.

Interviul tulburător cu Roman Protasievici, difuzat de televiziunea de stat din Belarus, în care dizidentul, în lacrimi, își recunoaștea vina și îl lăuda pe președintele Lukașenka, face obiectul articolului lui Cristian Câmpeanu din revista 22. Jurnalistul leagă deprimarea profundă a lui Protasevici de un alt incident grav, petrecut chiar în sala de judecată la Minsk, când activistul antiregim Stepan Latipov „și-a înfipt un stilou în jugulară după ce i-a strigat tatălui său că reprezentanții statului l-au amenințat că îl bagă la press khata”. Câmpeanu explică cum funcționeză această cumplită tortură ce amintește de „experimentul Pitești” derulat în urmă cu decenii de Securitatea română. Situația economică din Belarus se degradează rapid, Moscova nu prea mai pune umărul, așa că sancțiunile occidentale ar fi eficiente dacă ar lovi în comerțul cel mai profitabl pentru statul lui Lukașenka : exportul de potasă, se mai arată în acest articol.

Raportul MCV al Comisiei Europene este din nou dezavantajos pentru România. Din pricina câtorva puncte cruciale neîndeplinite (în domeniul justiției), monitorizarea va continua, iar admiterea în spațiul Schengen se mai amână o dată. Ioana Ene Dogioiu acuză pe spotmedia o prestație slabă a ministrului de justiție și triumfalismul fără temei al premierului Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG