Linkuri accesibilitate

Presa din România: De ce trebuie acceptată o concentrare de putere în mâinile Maiei Sandu


Noutăți în presa din România.

„Magistrații roșii anti-DNA o atacă furibund pe Maia Sandu: „«Grave atentate la independența justiției». Comunicatul astfel intitulat a fost preluat de propaganda Kremlinului”, scrie site-ul Aktual24.ro. G4Media prezintă cazul pe larg.

Presa din România: De ce trebuie acceptată o concentrare de putere în mâinile Maiei Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Comunicatul de presă a fost difuzat de stiripesurse.ro și a fost preluat imediat de Sputnik : Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România –organizații românești care susțin controversata Secție Specială și critică rapoartele MCV ale Comisiei Europene - o acuză pe Maia Sandu că vrea să-și subordoneze justiția din Moldova. Cele trei organizații profesionale reacționează de altfel la o lună după ce Maia Sandu a revocat un „decret semnat de fostul președinte pro-rus Igor Dodon în ultimele zile de mandat, și prin care acesta îl numea pe controversatul judecător Vladislav Clima președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima, se arată pe G4Media, a făcut parte din completul de judecători care a invalidat rezultatul alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018, câștigate de Andrei Năstase”. Jurnaliștii site-ului explică cine conduce cele trei organizații. Fără excepție, este vorba de magistrați cercetați pentru corupție (chiar cu flagrant într-un caz), care au favorizat infractori sau au dispus artificial urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva unui fost preşedinte al României.

Este epoca alegerilor strategice majore: reforme sau stagnare

În secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul, Iulian Chifu argumentează de ce trebuie votată formațiunea politică fondată de Maia Sandu, de ce trebuie acceptată, în acest moment, o concentrare de putere în mâinile Maiei Sandu. În esență, jurnalistul susține că „Republica Moldova trebuie reconstruită”, iar asta nu se poate face „cu guverne din bucăţi, mozaic, cu diverşi aparţinători şi orientări”. „Este epoca alegerilor strategice majore: reforme sau stagnare, pro-rusism post-imperial, subjugarea către fosta metropolă” de o parte, sau libertate şi democraţie pentru propriii cetăţeni, perspective majore pentru dreptate, justiţie, adevăr şi încredere în conducătorii aleşi. „Timpul nuanţelor vine mai târziu, ca şi al judecăţii celor ce şi-au asumat reformele. Nu e timp acum de ele”, mai spune Chifu, care susține necesitatea unei reconstrucții a dreptei. Asta după ce se va fi încheiat „episodul AUR-ului de la Chişinău, situat pe la 1,8 %, plătit de Veaceslav Platon şi care-şi ia ordinele de la Moscova”, și după ce se va fi terminat cu PPDA, care iese în afara parlamentului pe propria-i mână, deși a fost ajutat masiv de la București. „Suntem într-o epocă de clarificare strategică, de extremă confruntare şi polarizare (…)Deci şi pentru sceptici, acesta e jocul strategic al momentului. Aceasta e miza şi aceasta e soluţia”. De aceea trebuie votat pe 11 iulie pentru majoritatea absolută a PAS şi Maiei Sandu în Parlament, se încheie acest neobișnuit text publicat în România, pe final de campanie electorală în țara vecină.

Sunt informații în presă (pe veridica.ro, de pildă) despre corturile de protest instalate de AUR în fața Serviciului de Informații și Securitate, după ce Comisia Electorală Centrală a cerut luni să fie investigată „o presupusă finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală”. Președintele AUR Moldova, Vlad Bilețki, a declarat la televiziune că „AUR este ajutat de consilieri din România, dar că aceștia ar face acest lucru pro-bono”, deci nu era nevoie să fie declarate cheltuieli de campanie.

XS
SM
MD
LG