Linkuri accesibilitate

Presa din România: Guvernul aprobă prima tranșă de vaccinuri pentru R. Moldova


Revista presei de la București.

Guvernul de la București a adoptat o ordonanță de urgență prin care donează Republicii Moldova o primă tranșă de 20.000 de vaccinuri anti-Covid, din cele 200.000 de doze promise de președintele Iohannis cu ocazia vizitei la Chișinău din decembrie. Informația, difuzată de G4Media, e întregită de reacția președintelui Republicii Moldova: „Aceste doze de vaccin vor fi suficiente pentru a imuniza tot personalul medical. Suntem recunoscători Președintelui României, Klaus Iohannis, Prim-ministrului României, Florin Cîțu, și poporului român pentru donația de vaccin și solidaritatea imensă de care dau dovadă”, a spus Maia Sandu.

Din decembrie până acum, ministrul socialist al agriculturii de la Chișinău nu a făcut niciun plan de distribuire a motorinei donate

Marius Diaconescu semnalează pe blogurile Adevărul,sabotarea acestei donații și propagarea sistematică de știri false. Boicotul nu se referă numai la vaccinuri, ci și la celelalte ajutoare promise, inclusiv 6000 de tone de motorină pentru agricultori. Dacă fostul președinte Igor Dodon continuă să spună că, dacă ar fi rămas la conducerea statului, Moldova ar fi avut demult vaccinul rusesc, premierul socialist Ion Chicu a discutat separat cu autoritățile din Lituania și Letonia solicitând doze de vaccin. El a întârziat cât a putut, până la 7 decembrie anul trecut, scrie Marius Diaconescu, adresa oficială către COVAX, platforma lansată în aprilie 2020 de către OMS şi CE, prin care pot accede țările sărace la vaccin. Legat de donația de motorină : din decembrie până acum, ministrul socialist al agriculturii de la Chișinău nu a făcut niciun plan de distribuire a acestei cantități, iar campania agricolă bate la ușă. La fel cum ministrul sănătății a demisionat imediat după victoria Maiei Sandu și a lăsat problema formalităților legate de vaccin în aer.

Recenta decizie a Curții Constitutionale a Moldovei privind desemnarea pentru a doua oară a Nataliei Gavriliță drept candidat de prim ministru e considerată de Iulian Chifu (blogurile Adevărul) una „solomonică” : președintele Maia Sandu nu este practic obligată să facă nimic. Se obiectează doar la re-desemnarea lui Gavriliță fără consultări cu Parlamentul. Dar, arată Iulian Chifu, există și varianta să treacă de la sine cele 90 de zile fără un nou guvern, ceea ce duce automat la alegeri anticipate. Maia Sandu „a aruncat mănușa”, spune Chifu : a spus clar că nu acceptă un premier stabilit de o majoritate parlamentară de strânsură, neformalizată, și că Parlamentul nu are decât să o suspende din funcție.

Igor Dodon este citat de G4Media neagă orice intenție de suspendare, vezi Doamne pentru că ar fi o cheltuială inutilă, dar nu admite nici alegeri anticipate. Insistă pentru guvern învestit de majoritatea parlamentară, care el va declanșa cumva alegerile anticipate.

Curtea Constituțională a României se confruntă cu o altă speță : a fost sesizată de Avocatul Poporului, Renate Weber, pe niște articole de lege care interzic militarilor să adere la sindicate. Analiști specializați, consultați de Laurențiu Sîrbu pentru Adevărul, spun că sesizarea e inoportună. Potrivit lui Iulian Chifu, ar fi „o pervertire a ideii de armată, care ține de ordine, de ierarhie, de ordin - e singura instituție în care răspunzi la ordinul superiorului. (…)Ideea de instituție militară, organizată pe criterii clare de subordonare, de ierarhie, nu se împacă cu ideea de sindicat. Armata ar fi transformată într-o instituție semi-civilă. Ce facem, alegem ordinul sau contestăm deciziile superiorilor?" La râdul său, Iulian Fota atrage atenția că în niciuna dintre țările membre NATO nu există sindicate în rândul armatei.

XS
SM
MD
LG