Linkuri accesibilitate

Presa din România: Lupte politice și crize medicale


Revista presei românești

Presa scoate rapid la iveală defecțiunile sistemului de vaccinare din România. Platforma de înscriere pentru persoanele de peste 65 de ani sau cu boli cronice nu funcționează deloc bine, iar locurile (respectiv disponibilul de vaccinuri) s-au și epuizat pentru București și nu numai. Nervozitatea mocnește și celelalte lucruri care nu merg bine acutizează tonul comentatorilor față de guvernanți.

„După ce de săptămâni bune oamenii sunt îndemnați, convinși, somați să se vaccineze, acum cei convinși nu reușesc nici măcar să se programeze”, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe ziare.com. Jurnalista e nemulțumită de discrepanța dintre declarațiile oamenilor politici, care se declară mulțumiți de ritmul tot mai bun al vaccinărilor, spun ei, și arată că, în fapt, e vorba în marea majoritate de programări pentru vaccinare. Oricum, categoria vizată în această etapă (cei peste 65 de ani) e și cea mai puțin aptă să se programeze online. Rezultat: numai 4,33% sunt acum pe listele de programare.

Pe aceeași platformă online, Magda Grădinaru descrie cu amărăciune genul de triumf păgubos care a umplut Facebook-ul: „Am reușit să-mi programez mama. Nu la București, ci prima doză în județul X, a doua în județul Y”. Cam așa arată realitatea profundă.

Pe site-ul republica.ro, un articol semnat de un profesor de istorie arată că, la 1835, absolvenții Seminarului teologic nu se puteau hirotonisi (nu puteau deveni preoți) dacă nu dovedeau că sunt capabili să administreze vaccinul antivariolic. Or acum, poziția reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române (cel puțin a unora) si situează la polul opus. Nicolae Chisavu scrie că politicieni precum Marcel Ciolacu și Cătălin Rădulescu, ambii de la Partidul Social-Democrat, au făcut foarte mult rău. Au adăugat neîncredere în recomandările autorităților, mai ales acolo unde ea exista din principiu: Marcel Ciolacu refuză și acum să poarte mască, iar Cătălin Rădulescu a susținut că măsurarea temperaturii cu termoscannere moderne e de natură să colecteze datele personale, iar cetățenii să poată fi urmăriți. Sunt enumerate și alte aberații propagate de la nivele asemănătoare. Liderii partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), apasă de pildă mult pe pedala anti-occidentalismului și contribuie la răspândirea ideii că pandemia a fost creată dinadins „ca printr-un virus să ne fie implantate cipuri”.

Această coaliție se joacă cu focul

În coaliția de guvernare de la București sunt lupte intestine, între partide, dar și în interiorul Partidului Național Liberal, al cărui președinte, Ludovic Orban, e contestat de mai mulți liberali influenți. Cătălin Onofrei, editorialistul Ziarului de Iași scrie că această coaliție „se joacă cu focul”, după ce a promis, în campanie, „o Românie normală la cap, la inimă şi la trup”. Onofrei critică unele dintre primele comunicări ale premierului Florin Cîțu, socotindu-le cel puțin neinspirate : că se îngheață salariile bugetarilor, în loc să propună reorganizarea teritorial administrativă, care e sursă de risipă bugetară. „Am auzit deja liberali susţinând că reformele reprezintă un moft, că e nevoie doar de mici retuşuri pe ici pe colo, însă, în rest, totul merge bine şi ţara va merge tot mai bine în absenţa pesediştilor, care furau prea mult. Ei, liberalii, fură mai puţin”. Cătălin Onofrei ajunge la concluzia că Florin Cîțu e deja depășit de situație și se simte deja în aer „mirosul de cadavru” care a rămas după eșecul Convenției Democratice, cealaltă coaliție de dreapta care a guvernat România între 1996 și 2000. Peste vreun an, susține Onofrei, Cîțu va fi debarcat și în locul lui va veni „salvatorul” care nu va putea salva nimic.

XS
SM
MD
LG