Linkuri accesibilitate

Presa din România: Pandemie, cinism populist și criză politică


Revista presei de la București.

Comentariile de astăzi gâlgâie de revoltă. Criza de guvern se suprapune peste criza pandemică, iar articolele se termină uneori în verdicte tăioase. Cu siguranță, procedurile de formare a noului guvern sunt citite exclusiv prin lentila dezastrului sanitar. Prea puțini analiști se mai bat pentru un pronostic sau altul în legătură cu guvernul monocolor prezentat azi Parlamentului de premierul desemnat Dacian Cioloș, de la Uniunea Salvați România.

Presa din România. Pandemie, cinism populist și criză politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

A fost preluată imediat în presa online știrea că Republica Moldova trimite la Lețcani 22 de medici și 10 paramedici care să lucreze cu medicii români. Este menționată eleganța cu care partea moldoveană a reamintit sprijinul acordat de România în perioada când marea problemă a Republicii Moldova erau echipamentele și vaccinurile anti COVID-19.

Analiștii îi acuză pe guvernanții români de insensibilitate, ba chiar îi prezintă ca potențial vinovați de omor din culpă. Sabina Fati spune asta, scriind pe Deutsche Welle despre copiii morți de COVID, despre sicriele mici pe care nici președintele, nici premierul nu le-au văzut pentru că nu au participat la nicio astfel de înmormântare.

„De când a început pandemia românii au devenit mai puțini umani, mai cruzi și lipsiți de griji față de semeni, resemnați și indiferenți”, scrie Ciprian Mihali pe blogul personal, reluat de ziare.com. „Guvernanții au realizat că moartea câtorva sute de oameni nu le afectează scorul electoral. Oricât de cinic ar suna, regimul Iohannis ar pierde mai mult luând măsuri dure care ar salva vieți decât neluând măsuri (...), dar, nu-i așa, ne lasă pe toți liberi”.

Cîțu i-a întors spatele lui Cioloș și l-a trimis să formeze (un guvern) cu AUR și PSD

Pandemie și criză politică se combină dramatic în articolul lui Dan Tăpălagă (G4Media). El pomenește congresul de alegeri de la liberali : „5000 de oameni (care) s-au bulucit în spațiul închis de la Romexpo să instaleze un cadavru politic șef la PNL? Cu ce autoritate să mai ceară guvernul precauție bisericii (vezi pelerinajele religioase din această lună), din moment ce pelerinajul de partid la moaștele lui Florin Cîțu este permis?” Cât despre șahul politic inițiat de Cotroceni, Tapalagă descrie cum merg lucrurile: „Cîțu i-a întors spatele lui Cioloș și l-a trimis să formeze (un guvern) cu AUR și PSD, iar după ce Dacian Cioloș, desemnat în bătaie de joc, va pica în Parlament, președintele Iohannis se pregătește să lase mai mult timp liberalilor să-și formeze o majoritate. Singura fezabilă este cu PSD”. „Pentru asta au votat românii acum un an? Pentru un guvern PNL – PSD?”

La toate „capetele de acuzare” expuse în presa de azi, se mai adaugă unul : Vasile Țiple scrie pe contributors despre legile încurcate de care se prevalează autoritățile când refuză să vaccineze etnici români trăitori peste graniță. S-a întâmplat cu certitudine la Sighet, cu cel puțin un român din Maramureșul istoric, respectiv din comuna Slatina-Ucraina. Între Slatina și Sighet se poate merge pe jos, în timp ce până la centrul de vaccinare din Ucraina omul ar fi avut de parcurs 20 de kilometri. Cu atât mai revoltător pentru Vasile Țiple cu cât Ungaria a vaccinat déjà orice cetățean străin doritor, fără să se preocupe de etnie, calculând că e în folosul tuturor să fie vaccinat.

XS
SM
MD
LG