Linkuri accesibilitate

Presa matinală: De ce s-ar fi „supărat Merkel pe Putin”dar nu FMI pe guvernul Chicu?


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

„De ce s-a supărat Merkel pe Putin” este titlul comentariului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. Autorul constată că politicienii germani au început să conștientizeze nefirescul relațiilor lor privilegiate cu regimul lui Putin, care folosește arma chimică pentru a-și înlătura opozanții sau pe oricine nu place Kremlinului. Și nu numai arma chimică, și nu numai în Rusia. Cazul Navalnîi, otrăvit, după cum au stabilit medicii germani „fără echivoc”, cu o varietate a agentului neurotoxic „Noviciok”, a fost picătura care a umplut paharul indulgenței germane în raport cu partenerul de suflet și principalul lor furnizor de gaze naturale din est. Mai multe… în „Ziarul Național”.

Reporterii Radio Chișinău au stat de vorbă cu economistul Viorel Gîrbu despre optimismul guvernului care speră să semneze Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional în scurt timp, în pofida agendei politice și electorale de la Chișinău. Opoziția consideră aceste așteptări drept optimiste, în timp ce economistul Viorel Gîrbu atrage atenția că acest lucru se poate întâmpla doar dacă vor fi îndeplinite toate condițiile convenite cu Fondul. „La această etapă nu se mai negociază nimic”, a conchis expertul. El a amintit că Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la sfârșitul lunii iulie la un acord care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de circa 558 de milioane de dolari, în schimbul mai multor reforme, inclusiv în domeniul justiției, dar și în domeniul independenței Băncii Centrale, supravegherii sectorului financiar și transparenței bugetar-fiscale.

Portalul Media-azi scrie că administrațiile a cel puțin trei posturi de televiziune din cele patru care s-au plâns la Consiliul Concurenței (CC) cu privire la o pretinsă înțelegere de cartel între două case de vânzare a publicității se arată nemulțumite de decizia autorității privind amendarea cu 1,8 milioane de lei a unui singur jucător de pe piață. Aceștia o califică drept „insuficientă” și „motivată politic” pentru că cea de-a doua companie vizată a scăpat basma curată. Investigația, care a durat peste doi ani, a demarat în baza sesizării canalelor RTR Moldova, Jurnal TV, Pro TV Chișinău și TV8, care au invocat concurență neloială pe piața publicitară. E vorba de Casa Media Corp, despre care se scria că ar fi gestionată de oameni apropiați ex liderului democraților Vlad Plahotniuc și Exclusiv Sales House ce aparține deputatului PSRM Corneliu Furculiță. Consiliul Concurenței a amendat doar prima instituție și a trecut-o cu vederea pe cea condusă de socialistul Corneliu Furculiță.

Portalul Agora.md îl citează pe expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, potrivit căruia un număr record de moldoveni stabiliți cu traiul în Federația Rusă s-a înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Bunăoară, cu două zile înainte de finalizarea procesului de înregistrare prealabilă, peste 5.300 de moldoveni din Rusia au anunțat autoritățile despre intenția de a vota pe teritoriul rus. Anume în baza înregistrărilor prealabile, autoritățile urmează să decidă câte secții de vot vor deschide într-o țară sau alta. Expertul comunității Valeriu Pașa sugerează că un asemenea număr de moldoveni dornici să voteze în Rusia ar indica spre o fraudare a procesului. Pașa afirmă că Watchdog va adresa un demers la Comisia Electorală Centrală și va cere verificări.

Și… Festivalul „Moldox” prezintă deja al cincilea an, la Cahul, filme documentare din toată lumea și povestește despre acestea împreună cu autorii. Anul acesta, pentru prima oară, proiectările vor avea loc și la Chișinău. În program – de la noua peliculă a regizorului Pavel Cuzuioc, despre defecțiunile de comunicare modernă, până la istoria despre o femeie colonel transgender din Germania și cea despre refugiații care se salvează de talibani. Maxim Cârlan, directorul festivalului, a povestit într-un interviu pentru NewsMaker.md, cum festivalul își extinde hotarele în fiecare an, despre ce sunt gata să vorbească regiunile Moldovei, cum este lupta contra autocenzurii și de ce arta este și ea o politică.

XS
SM
MD
LG