Linkuri accesibilitate

Presa matinală anunță noi restricții de călătorie pentru cetățenii moldoveni


Revista matinală a presei.

Pe fundalul creșterii numărului de noi infecții cu coronavirus, presa anunță din nou în această dimineață, restricțiile impuse moldovenilor care vor să facă așa-numite „călătorii ne-esențiale”. Italia a prelungit carantina impusă celor care vin din R.Moldova până pe 10 august, relatează TV8. Canada a extins restricțiile de călătorie, inclusiv pentru cetățenii moldoveni, până la 31 august curent, cu posibilitate de prelungire.

Iar România menține R. Moldova pe lista țărilor din „zona galbenă” care aduce cu sine 14 zile de carantină la intrare. Listă de pe care a scos însă, cu începere de astăzi, Rusia și Azerbadajnul - decizie explicată prin rata înaltă de contaminare înregistrată în R.Moldova.

Iar adevărul.md publică informația despre aceleași restricții în raport cu cetățenii moldoveni păstrate în vigoare de Statul Israelian şi Federaţia Rusă, până la 1 septembrie în cazul primului și pe un termen nedefinit – în cazul celuilalt.

Tot adevărul.md îl citează pe fostul premier Ion Sturza, care consideră că, dacă vrea să-și salveze cariera politică, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar trebui să renunţe la intenţia sa de a candida la prezidenţiale şi să o sprijine în cursa electorală pe preşedinta PAS, Maia Sandu. „El cel puţin salvează partidul şi aceasta ar fi o parte dintr-o înţelegere mai mare: … după alegeri PAS şi Platforma DA merg împreună în anticipate, fac un scor bun şi impun un nou guvern şi o nouă formulă de guvernare, unde şi partidul, şi Andrei Năstase o să aibă un loc decent”, este explicația lui Sturza, făcută la o emisiune „Cutia neagră” de la TV8.

Newsmaker.md dedică un articol problemelor cu care se confruntă compania Starnet, obligată de Consiliul Concurenței la o amendă de 2,2 milioane de lei pentru faptul că întreprinderea a profitat de poziția de lider pe piață pentru a opera cu prețuri joase, fapt care ar fi împiedicat alți operatori să se dezvolte. Șeful companiei, Alexandru Machedon, a spus publicației că va contesta sancțiunea, întrucât nu a operat niciodată cu prețuri mai mici decât cele de pe piață. Machedon mai afirmă că decizia ar avea conotație politică și ar fi legată de apropierea prezidențialelor.

Au fost găsiți vinovații de privatizarea bunurilor Casei Presei și a fostei cantine a guvernului, se întitulează un articol din mold-street.com apărut după anunțul procuraturii despre clasarea dosarului pornit în urmă cu un an. Oamenii legii afirmă că nu au putut dovedi provenienţa ilegală a mijloacelor băneşti folosite în tranzacție, și nici nu le poate incrimina ceva angajaţilor publici implicați, în lipsa unui prejudiciu efectiv și dată fiind rezilierea contractelor și readucerea bunurilor în proprietatea statului. Anumite abateri s-ar fi constat doar în cazul a 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locaţiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova; - 6 membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”; - 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Trei frați și toți cu funcții înalte în guvernarea lui Dodon, ironizează ziarulnational.md pe seama avansării, vineri, a lui Corneliu Lebedinschi în funcția de secretar de stat în MAI. Alți doi frați Lebedinschi sunt - unul deputat socialist, iar altul - fost consilie prezidențial, acum secretar al Comisiie Electorale Centrale. Aceasta este „povestea de succes” a fraților Lebedinschi de la Briceni, scrie ziarul. „Da, este fratele meu. Mă mândresc cu frații mei și le urez succes”, a comentat pentru publicație ultima numire guvernamentală Maxim Lebedinschi.

Nicolae Negru, autorul de editoriale ale publicației, dedică de data aceasta un articol recentelor decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, care l-au selectat pentru funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe un judecător implicat în anularea rezultatului alegerilor primarului general al municipiului Chișinău. Frustrare, indignare, dezamăgire (inclusiv din partea reprezentantului UE, Peter Michalko)… Dacă era nevoie de o dovadă că nimic nu s-a schimbat în justiția noastră odată cu plecarea lui Plahotniuc, s-a reușit cu brio, comentează Negru.

Zi neagră pentru Basarabia. Se fac 80 de ani de la înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, scrie agora.md, referindu-se la data de 2 august. Istoricul Anatol Petrencu comentează și el evenimentul pentru radiochisinau.md: această numită republică sovietică socialistă moldovenească a fost un fals! Pentru că însăși legilația URSS, așa cum era ea, nu permitea formarea prin lege a unor republici unionale, a explicat istoricul.

XS
SM
MD
LG