Linkuri accesibilitate

Președinta slovacă Čaputová: „Primesc amenințări cu moartea”


Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová
Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a mărturisit că ea și familia ei primesc amenințări cu moartea și a sugerat că vina o poartă inclusiv politicienii din opoziție.

Fostă activistă de mediu ajunsă la șefia statului central-european într-o perioadă de indignare publică împotriva corupției, Čaputová (49 de ani) l-a acuzat pe fostul premier Robert Fico, actualmente șeful opoziției social-democrate, că prin declarațiile sale publice a transformat-o într-o „țintă” a violențelor.

Insultele lui Fico la adresa președintei, repetate de câțiva ani, se referă mai ales la pretinsa ei „subordonare” față de Statele Unite și miliardarul american de origine ungară George Soros.

În mai 2022, la un miting al partidului lui Fico, Smer-SD, el și colegii săi au numit-o pe Čaputová „c..a americanilor”, îndemnând publicul să scandeze această expresie.

Fico și partidul său nu au adus niciodată vreo dovadă în sprijnul acestor acuzații.

„N-o să cobor niciodată la nivelul lui (Fico) și nu-i voi atribui epitete. Voi folosi însă toate mijloacele legale, ca mamă pentru a-mi apăra copiii, ca cetățeancă pentru a apăra instituția (prezidențială) pe care o ocup temporar”, a scris Čaputová pe Facebook săptămâna aceasta.

Ea a avertizat că în Slovacia „minciunile urii” deja au ucis oameni - o aluzie la omorârea ziaristului investigativ Ján Kuciak și a logodnicei sale Martina Kušnírová în 2018.

Potrivit sondajelor, partidul populistului Fico este favorit să câștige alegerile parlamentare anticipate din septembrie din Slovacia. El declară că dacă va ajunge la guvernare va opri toate ajutoarele militare pentru Ucraina invadată de ruși - o asistență pe care Čaputová o susține.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG