Linkuri accesibilitate

Președintele Azerbaidjanului a înălțat drapelul național în capitala Nagorno-Karabahului


Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, ridică drapelul național la Xankendi, la 15 octombrie.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, ridică drapelul național la Xankendi, la 15 octombrie.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a arborat drapelul țării sale în principalul oraș din teritoriul disputat al Nagorno-Karabah, oraș cunoscut sub numele de Xankendi pentru azerii și Stepanakert pentru etnicii armeni din teritoriu.

Vizita efectuată pe 15 octombrie de Aliev în regiunea al cărei control a fost recâștigat de Azerbaidjan printr-o ofensivă fulgerătoare în septembrie, a fost prima în cele două decenii de guvernare.

„Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev, a ridicat drapelul național al Republicii Azerbaidjan în orașul Xankendi și a ținut un discurs", a declarat biroul președintelui azer într-un comunicat.

Ofensiva de 24 de ore a Azerbaidjanului de luna trecută a pus capăt celor trei decenii de dominație a etnicilor armeni în această regiune recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

În ultimele trei decenii, Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie pentru regiune, care a fost o enclavă majoritar etnică armeană de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Regiunea a ajuns inițial sub controlul forțelor etnice armene, susținute de armata armeană, în luptele separatiste care s-au încheiat în 1994. Cu toate acestea, în timpul războiului din 2020, Azerbaidjanul a recuperat părți din Nagorno-Karabah, împreună cu teritoriul înconjurător pe care forțele armenești îl revendicaseră în timpul conflictului anterior.

Aproape 100 de mii de etnici armeni, adică cea mai mare parte a populației de etnie armeană din regiune, au fugit în Armenia după ce ultima ofensivă azeră a adus restul regiunii efectiv sub controlul Azerbaidjanului.

Biroul lui Aliev a precizat că acesta a vizitat mai multe alte localități și orașe din Nagorno-Karabah, inclusiv orașele Agdara (Martakert) și Xocali (Ivanyan), unde a ridicat, de asemenea, steagul azer. El a fost prezentat în ținută militară în timpul înălțării drapelului și în timpul unei vizite la lacul de acumulare Sarsang.

La 15 octombrie s-au împlinit 20 de ani de când Aliev a preluat puterea ca președinte al Azerbaidjanului.

XS
SM
MD
LG