Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis l-a desemnat în funcția de premier al României pe Marcel Ciolacu


Președintele Iohannis l-a desemnat în funcția de premier al României pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Președintele Iohannis l-a desemnat în funcția de premier al României pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți la ora 14 că a decis să îl desemneze pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, premier al României.

„După consultările cu partidele politice, am decis să îl desemnez pentru funcția de premier al României pe domnul Marcel Ciolacu. Îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca eficientă a acesteia”, a transmis președintele Iohannis de la pupitrul prezidențial de la Cotroceni.

Șeful statului român a spus că, până acum, Coaliția de guvernare a oferit României stabilitate și a reușit să găsească soluții pe care le-a găsit la provocările majore cu care s-a confruntat.

Momentul desemnării lui Marcel Ciolacu, de către președintele Klaus Iohannis, drept viitor premier al României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Astfel, așa cum a fost stabilit prin protocolul Coaliției din noiembrie 2021, rotația premierilor este un pas normal, a subliniat Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu a rostit la rându-i un scurt discurs, nu înainte de a-i ura La mulți ani șefului statului, care își sărbătorește marți ziua de naștere.

„Îmi doresc ca viitorul guvern condus de mine să fie despre economie și reforme. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României e în UE și NATO. Indiferent cât caută unii și alții alte drumuri”, a spus premierul desemnat al României.

Anunțul de desemnare a lui Marcel Ciolacu a fost făcut după ce șeful statului român a organizat la Palatul Cotroceni patru runde de consultări cu partidele parlamentare: PNL-PSD și reprezentantul minorităților naționale, pe de o parte, apoi UDMR, USR și AUR.

După desemnarea liderului PSD premier, următorul pas este ca partidele din Coaliție să definitiveze componența cabinetului de miniștri.

După definitivarea cabinetului de miniștri, vor fi înaintate Parlamentului programul de guvernare și lista miniștrilor, care vor fi audiați de către Comisiile parlamentare.

Componența guvernului va fi supusă votului plenului Parlamentului, după care premierul și miniștrii vor depune jurământul.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG