Linkuri accesibilitate

Prim-ministra Gavrilița se va întâlni cu Secretarul General NATO | Stăpânii lacurilor din R. Moldova


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că prim-ministra Natalia Gavrilița participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-R. Moldova de la Bruxelles. În premieră, R. Moldova va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Bruxelles va fi examinată evoluția relațiilor R. Moldova–UE, cu accent pe dialogul politic și reforme, cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate. Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect pe agendă.
  • Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se va întâlni la Bruxelles cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Întrevederea este preconizată pentru marți, 7 februarie, este anunță de site-ul oficial al NATO, scrie radiochisinau.md.
  • Jurnaliștii TV8 au depistat mai multe terenuri din zona de protecție a lacurilor care au ajuns în timp proprietate privată. Stăpânii terenurilor au ridicat aici afaceri prospere sau case de odihnă. Potrivit investigației, schema este simplă. Mai întâi, aceștia își construiesc pe terenul statului bunuri imobile. Mai apoi, obțin prin judecată dreptul de proprietate asupra clădirilor. În ultima etapă, proprietarii clădirilor cer de la primărie să li se ofere teren aferent construcției. Conform legislației, autoritățile publice locale nu au dreptul să îi refuze și sunt obligate să vândă terenuri din preajma lacurilor la preț normativ.
  • Agenţia Naţională Transport Auto a făcut publice tarifele la transportul de pasageri interurban, care vor fi valabile din 6 februarie 2023, scrie unimedia.info. Tariful plafon pentru traficul interraional variază între 0,81 - 0,92 lei/km pentru un pasager, în funcție de categoria de confort. Pentru traficul raional, prețurile plafon se încadrează între 0,91 și 1,02 lei/km pentru un pasager, în funcție de categoria de confort.
  • Blocul energetic nr.1 al Termoelectrica a fost stopat până în 14 februarie. Termoelectrica a anunţat că măsura a fost luată pentru a efectua lucrări de mentenanţă, scrie newsmaker.md. Potrivit unui comunicat al instituției, regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară știrea Europei Libere în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că situația de pe frontul din estul țării devine tot mai dificilă. Totodată, Zelenski a afirmat că forțele ucrainene vor continua lupta pentru a se menține controlul asupra Bahmut.
  • Pe Instagram, interes a trezit postarea publicată de TV8 despre mai multe avalanșe care s-au produs în Munții Făgăraș. Zăpada a lovit Cabana Capra, unde a avariat clădirile și mașinile parcate. Nu au fost victime umane, dar pompierii de ISU Argeș au fost solicitați să intervină pentru a evacua turiștii rămași blocați în cabana aflată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine.
XS
SM
MD
LG