Linkuri accesibilitate

Prim-ministrul pakistanez: Prima încărcătură de țiței rusesc cu preț redus a ajuns la Karachi


Vladimir Putin dând mâna cu prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif în timpul unei întrevederi în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la Samarkand, Uzbekistan, 15 septembrie 2022

Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat duminică că prima încărcătură de țiței rusesc la preț redus, aranjată în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a ajuns la Karachi.

„Mă bucur să anunț că prima încărcătură de țiței rusesc la preț redus a sosit la Karachi și va începe descărcarea de petrol mâine”, a scris Sharif pe Twitter. „Este prima încărcătură de petrol rusesc către Pakistan și începutul unei noi relații între Pakistan și Federația Rusă”, a adăugat el.

Un oficial portuar a declarat duminică seara că petrolul era în curs de descărcare.

Reuters a raportat pentru prima dată despre acest acord în aprilie. Țițeiul la preț redus este un balon de oxigen pentru Pakistan, care se confruntă cu o criză de plăți și riscă să intre în incapacitate de plată a datoriei.

Rusia are astfel o nouă piață de desfacere în Pakistan, care se adaugă vânzărilor tot mai mari ale Moscovei către India și China, Rusia redirecționând acum petrolul de pe piețele occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Importurile de energie reprezintă cea mai mare parte a plăților externe ale Pakistanului. Se așteaptă ca importurile de țiței ale țării să ajungă la 100de mii de barili pe zi după ce prima încărcătură va sosi luni.

Nu se știe cum se va face plata, dar Pakistanul a anunțat recent un plan de a permite comerțul de schimburi materiale directe (troc) cu Rusia, Afganistan și Iran, ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea reduce nevoia de dolari și riscul de contrabandă transfrontalieră cu produse energetice.

XS
SM
MD
LG