Linkuri accesibilitate

Prima discuție la nivel înalt ruso-ucraineană s-a încheiat fără niciun progres


Întâlnirea Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov a avut loc în Antalya
Întâlnirea Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov a avut loc în Antalya

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, declară că la întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, primul dialog la nivel înalt între cele două țări de când Moscova a lansat luna trecută o invazie neprovocată a Ucrainei,nu s-au înregistrat progrese în privința încetării focului.

Kuleba a declarat după întâlnirea din stațiunea turcă Antalya că Lavrov nu s-a angajat să asigure un coridor umanitar în orașul asediat Mariupol. El a adăugat că Ucraina este pregătită să continue dialogul cu Rusia în găsirea unei căi de oprire a războiului.

Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că Rusia este dispusă să continue discuțiile, menționând că au existat unele progrese în trei runde de discuții între Kiev și Moscova la granița cu Belarus.

Lavrov a spus că Moscova a prezentat Ucrainei propunerile sale privind modul de a pune capăt conflictului și așteaptă un răspuns. Kuleba a caracterizat cererile Rusiei ca fiind nimic mai puțin decât o cerere de capitulare necondiționată. Pentru Ucraina, a mai declarat Kuleba la conferința de presă, prioritățile în acest moment sunt organizarea unui coridor umanitar la Mariupol și o încetare a focului timp de 24 de ore. El adaugă că războiul nu poate fi oprit dacă Rusia nu vrea să-l oprească.

Chiar în timpul conferinței de presă, din Ucraina s-a relatat că orașul port Mariupol este din nou atacat de forțele rusești după ce miercuri, primarul informase că a fost bombardată o maternitate din oraș.

Lavrov a negat din nou că trupele rusești ar ataca ține civile, dar a susținut că maternitatea respectivă ar fi fost folosită de militarii ucraineni ca bază pentru a ataca forțele rusești.

XS
SM
MD
LG