Linkuri accesibilitate

Găgăuzia reia protestele | Antony Blinken și-a exprimat „admirația nemărginită” față de Maia Sandu  


Președinta Maia Sandu, Secretarul de Stat Blinken, Samantha Power (USAID) la un eveniment USAID în marginea Adunării Generale ONU, New York, 20 septembrie 2022
Președinta Maia Sandu, Secretarul de Stat Blinken, Samantha Power (USAID) la un eveniment USAID în marginea Adunării Generale ONU, New York, 20 septembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața la Europa Liberă.  

Știrile presei moldovene

  • După o pauză de câteva săptămâni, în Găgăuzia se reiau protestele. Activistul local Mihail Vlah a spus pentru portalul Gagauzinfo că protestul programat pentru duminică 25 septembrie va fi dedicat „situației social-politice din Găgăuzia și Moldova”. Dar, spune Vlah, protestatarii vor aborda din nou problema prețului la gaze și își propun să afle care e soarta revendicărilor formulate la protestele precedente. Activistul găgăuz a amintit că la începutul lunii octombrie va avea loc congresul deputaților găgăuzi de la toate nivelele, iar la protestul de duminică oamenii urmează să se pronunțe cum să acționeze autonomia și în ce direcție să se îndrepte.
  • Președinta Republicii Maia Sandu, aflată în Statele Unite, a fost în centrul atenției unor înalți demnitari americani, observă ReplicaMedia. Portalul îl citează pe Secretarul de Stat american Antony Blinken, care și-a exprimat „admirația nemărginită”, iar Samantha Power, administratoarea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a spus că Maia Sandu este „eroul personal” al fiicei sale. Ambii oficiali americani au lăudat-o pe Maia Sandu pentru contribuția sa la promovarea reformelor, inclusiv în domeniul justiției.
  • 68,68 de miliarde de lei – atât era baza monetară în Republica Moldova în luna august, fiind vorba de o majorare cu circa 3 miliarde lei în comparație cu luna iulie și cu peste 19% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Baza monetară – explică portalul Mold-Street – este formată din rezervele bancare în lei, rezervele obligatorii în valută, depozitele „overnight” ale băncilor și depozitele la vedere ale altor organizații la Banca Centrală.
  • Republica Moldova îmbătrânește și se depopulează într-un ritm care sperie. În unele localități, 30% din populație este trecută de 60 de ani, relatează Deutsche Welle, citând un studiu realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Studiul mai scoate în evidență și faptul că fenomenul migrației a devenit caracteristic cetățenilor moldoveni înstăriți din cauza calității proaste a serviciilor și a infrastructurii publice. Peste douăzeci de ani, Republica Moldova ar putea să numere circa 1,7 milioane de oameni, dacă autoritățile nu vor aplica politici care să încetinească fenomenul migrației.
  • Șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu, va face o vizită oficială în Republica Moldova. AGORA scrie că pe agenda delegației conduse de generalul român figurează mai multe întrevederi cu oficialități de la ministerul moldovean al Apărării. Alături de comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, general-maiorul Marvin T.Hunt, ambasadori și atașați militari, generalul român va participa la Ziua Vizitatorilor Distinși din cadrul exercițiului multinațional Fire Shield 2022 care se desfățoară în R. Moldova.
  • Mai mulți experți ai Comisiei de la Veneția se vor afla la sfârșitul acestei săptămâni la Chișinău, unde vor avea întrevederi cu membri ai Parlamentului și cu reprezentanți ai unor instituții guvernamentale și instituții de drept. Ziarul de Gardă scrie că agenda discuțiilor vizează consultări și un schimb de opinii referitoare la modificările Codului serviciilor media audiovizuale în contextul pregătirii unei opinii a Comisiei de la Veneția privind Legea securității Informaționale și Legea care criminalizează utilizarea simbolurilor asociate războiului din Ucraina.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Una dintre cele mai populare știri pe Facebook-ul moldovean este cea a portalului Unimedia despre anunțul liderului de la Kremlin Vladimir Putin despre mobilizarea parțială, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • Un subiect ce continuă tema anunțului lui Putin este știrea postului TV8 care relatează despre panica din Rusia și despre faptul că cetățenii ruși ar părăsi țara. Potrivit știrii, în orașele rusești s-ar amplifica și mișcările protestatare.
  • Pe rețeaua Instragram, un subiect cu priză la publicul moldovean este știrea care anunță că filmul regizorilor de la Chișinău cu titlul „Carbon” a fost propus de comitetul de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera peliculei a avut loc la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG