Linkuri accesibilitate

Premierul Belgiei: Moldova poate fi candidată la aderarea la UE  | Mai multe servicii medicale gratuite


Moldova - Generic image of a local hospital in Chisinau

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
  • Dosarul „Vento”, în care erau vizați șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și subalternul său, Roman Statnîi, a fost clasat, scrie Ziarul de Gardă. O ordonanță în acest sens a fost semnată pe 2 martie de către procurorul de caz, Vitalie Costișanu. Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Procuraturii Generale au spus că ex-procurorul Roman Statnîi a fost scos de sub urmărire penală pe acest dosar „deoarece faptele imputate acestuia nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii”. În articol veţi găsi mai multe detalii despre cazul “Vento” ai cărui protagoniste sunt câteva companii specializate în distribuţia combustibilului.
  • Auditul Curţii de Conturi a descoperit probleme în gestionarea vaccinării: seruri expirate, introduse în baza de date, citim în Jurnal.md. „Introducerea în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID a peste 277 mii de informații despre vaccinare în alte perioade creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor emise de instituțiile implicate în proces”, se spune în raport. Pe de altă parte, instituţiile vizate de Curtea de Conturi au declarat că mai multe recomandări din raport au fost deja îndeplinite în totalitate sau parţial.
  • Fondul Monetar Internațional va majora cu 267 milioane de dolari finanțarea Republicii Moldova pentru a atenua problemele cu care se confruntă economia moldovenească în contextul războiului din Ucraina, citim în Anticoruptie.md. FMI estimează că Republica Moldova va putea întoarce datoria publică în creștere grație reformelor ambițioase pe care urmează să le facă. Autoritățile Republicii Moldova și echipa Fondului Monetar Internațional au ajuns la un acord, la nivel de experți, cu privire la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă aprobat în decembrie 2021.
  • Premierul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, sosit la Chişinău, consideră că Republica Moldova ar putea primi statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, scrie Newsmaker.md. Spunând că „este dificil de a oferi un răspuns concret”, premierul Belgiei afirmă totodată că nu vede motive care ar împiedica evoluția procesului de integrare a Moldovei în UE.
  • Mai multe servicii medicale vor fi gratuite pentru cetăţeni, după ce Guvernul a aprobat câteva modificări la programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, citim în Agora.md. De pildă, medicii de familie vor putea elibera bilete de trimitere pentru mai multe servicii medicale necesare stabilirii diagnosticului. Toate persoanele asigurate medical vor avea acces la anestezie în cazul efectuării procedurilor de diagnostic şi tratament invaziv: colonoscopie, bronhoscopie, puncţie etc.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi contestarea de către PSRM a interzicerii însemnelor ruseşti. Foarte comentată e o declaraţie a fostului preşedinte Igor Dodon: „Zeci de mii de oameni vor ieşi cu paglica Sf. Gheorghe pe 9 mai. Nu vă jucaţi cu memoria oamenilor!”
  • O postare cu impact e şi aceea care ne spune că preşedintele american Joe Biden acuză în premieră Rusia de genocid în Ucraina.
  • Pe Instagram ştirea cea mai comentată e a site-ului TV8.md şi anume cazul adolescentei transgender „care ar fi fost agresată de către colegii săi şi care caz a ajuns din nou în spațiul public, după ce Centrul Gender Doc-M, organizaţie pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din R. Moldova, a anunțat că adolescenta și-ar fi pus capăt zilelor. Ținând cont de faptul că, la scurt timp după mediatizarea cazului, Inspectoratul General al Poliției a venit cu o reacție în care stipula că s-a autosesizat și a pornit o anchetă, am contactat reprezentanții poliției pentru a afla la ce etapă se află ancheta. Astfel am aflat că, imediat după apariția pe rețelele sociale a cazului minorei care a fost supusă hărțuirii și violenței din partea colegilor, poliția s-a autosesizat și a contactat autoarea postării, solicitând informații ce ar putea servi drept temei pentru examinarea cazului. Însă mama victimei a instistat să nu fie pornite acțiunile de urmărire penală pentru a nu fi divulgată identitatea adolescentei…”
  • Tot pe Instagram citim că Starlink, sistemul de Internet prin satelit al miliardarului american Elon Musk, va fi disponibil și în Republica Moldova. Primele antene pentru recepționarea semnalului au fost donate în contextul crizei refugiaților și vor ajunge în gestiunea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Moldova.

XS
SM
MD
LG