Linkuri accesibilitate

Viorel Morari are şanse să revină la Procuratura Generală | 9 mai fără parade


Viorel Morari, fost procuror anticorupție
Viorel Morari, fost procuror anticorupție

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
  • Statele Unite și R. Moldova au semnat pe 28 aprilie un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății stadionului Republican, citim în Ziarul de Gardă. Noul complex al Ambasadei SUA va cuprinde un parc public, va include porțile emblematice ale stadionului și construcția unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre. „Mulțumesc Guvernului și poporului R. Moldova pentru că au respectat un angajament făcut prima dată în 2015 ca să ne permită achiziția unui teren pentru construcția noii noastre ambasade. Mă aștept ca Statele Unite să continue să fie un partener puternic – și ca noua ambasadă să fie un vecin bun pentru chișinăuieni – pentru anii ce urmează, ”, a declarat ambasadorul SUA.
  • Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor acestei țări să părăsească Republica Moldova și să se abțină de la călătorii în țara noastră, scrie Newsmaker.md. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul oficial al instituției. „Ținând cont de stiuația din Moldova și din apropierea ei, îndemnăm conaționalii să se abțină de la orice fel de călătorii în această țară. Îndemnăm cetățenii bulgari, aflați pe teritoriul R. Moldova, să adopte măsurile necesare și să părăsească țara”, se arată în declarație. Newsmaker a solicitat un comentariu din partea diplomației de la Chișinău şi ne promite să revină cu detalii.
  • Săptămâna viitoare, Parlamentul European va adopta o rezoluție pentru a arăta susținerea față de Republica Moldova, anunță europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat de Jurnal.md. „Republica Moldova va fi cap de afiș în Parlamentul European în următoarele săptămâni”, a menționat deputatul UE. Astfel, în sesiunea plenară din 18 - 19 mai, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va veni în plenul Parlamentului să vorbească despre cât de important a fost ajutorul pe care R. Moldova l-a oferit Uniunii Europene în gestionarea crizei refugiaților.
  • Judecătoria Chişinău a anulat ordinul semnat de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo prin care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost demis din sistem, citim în Anticoruptie.md. Procuratura Generală a contestat decizia în instanţa ierarhic superioară. Dacă decizia instanţei de fond va fi menţinută, Procuratura Generală va fi obligată să-i ofere lui Morari un loc de muncă în calitate de procuror. Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Viorel Morari a declarat că este prematur să se vorbească despre revenirea sa în sistem. „Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contest, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămână loc pentru interpretări”, a declarat Morari.
  • Oficiali de la Bucureşti anunţă o posibilă întâlnire la nivel parlamentar între R. Moldova şi România, scrie Agora.md. Preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, a precizat următoarele: „O să hotărâm unde va avea loc această activitate, cred că va fi în România, poate la Iaşi. Vom vedea dacă întâlnirea va fi la nivelul Birourilor permanente reunite sau şi la nivelul comisiilor, Cel puţin comisiile de politică externă trebuie categoric să participe”.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi recentele declaraţii ale Maiei Sandu referitoare la exploziile din regiunea transnistreană şi la ziua de 9 mai.
  • Cea mai vizualizată postare e un video de la Nastoiaşceie Vremea / Europa Liberă realizat la înmormântarea unei familii din Odesa, omorâte de o rachetă rusească. E vorba de Kira, un copil de numai trei luni, de mama şi bunica copilei. Tustrele erau acasă când racheta le-a lovit blocul de locuinţe.
  • Dintr-o altă postare cu impact pe Facebook, cea a site-ului TV8.md, aflăm că de 9 mai nu se organizează parade. Cei care îşi propun să destabilizeze situaţia vor fi sancţionaţi. Sunt declaraţii ale preşedintei Maia Sandu. Totuşi, pot fi organizate mitinguri, evenimente paşnice, de comemorare a celor care şi-au pierdut vieţile în cel de-al Doilea Război Mondial, a precizat şefa statului.
  • Pe Instagram citim că mai multe oraşe ucrainene vor să-şi redenumească străzile care au legătură cu Rusia, în cadrul unui proces de “derusificare” potenţat de invazia Rusiei.
  • O altă postare de pe Instagram ne spune că Federația Rusă e îngrijorată din cauza situației din stânga Nistrului și califică incidentele din ultimele zile drept „atentate teroriste” și „încercări de a implica regiunea în evenimentele din Ucraina”.

XS
SM
MD
LG