Linkuri accesibilitate

Ucraina i-a cerut Moldovei MIG-urile | Oameni din Rezina cu bagajele făcute


Captură video dintr-un reportaj al Europei Libere realizat în 2015, imagine: Oleg Captarenco.
Captură video dintr-un reportaj al Europei Libere realizat în 2015, imagine: Oleg Captarenco.
Ştirile presei moldovene

  • Președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk a cerut miercuri, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu și cu deputatul PAS Lilian Carp, ca R. Moldova să transmită Ucrainei cele 6 avioane militare MIG-29 pentru a fi reparate și folosite de Armata Ucrainei, citim în Ziarul de Gardă. Publicaţia nu ne spune care a fost răspunsul oficialilor moldoveni. Aflăm doar că partea ucraineană a fost anunțată despre disponibilitatea R. Moldova „de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat”, dar și despre pregătirea „următorului pachet umanitar cu produse medicale” pentru Ucraina.
  • „Moldova, bun venit în UE!”. Parlamentul European cere acordarea Moldovei a statutului de candidat la UE, e titlul unui articol din Jurnal.md. „În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan, după adoptarea documentului. Alte detalii importante din rezoluție sunt integrarea Republicii Moldova în piața unică a Uniunii Europene și creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, mai scrie Jurnal.md.
  • Fostul director al Agenției Servicii Publice Serghei Răilean a fost pust în arest preventiv pentru 20 de zile, scrie Newsmaker.md. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii. Instanța de judecată a decis pe 5 mai măsurile preventive față de cele 13 persoane reținute în dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru acte de identitate. 11 dintre suspecți au fost plasați în arest la domiciliul pentru 30 de zile. O persoană a fost eliberată provizoriu sub control judiciar. Cea mai dură măsură a fost luată față de fostul șef al instituției, Serghei Răilean. Acesta va petrece 20 de zile în detenție. Decizia fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Escortat în fața instanței, Serghei Răilean a declarat că nu comentează acuzațiile și se declară nevinovat.
  • Preţul apartamentelor a explodat: în aprilie cu 4-5%, iar de la începutul anului cu 8-12%, citim în Mold-street.com. În ciuda crizei energetice, dar şi a situaţiei complicate generate de războiul din Ucraina, interesul moldovenilor pentru locuinţe nu scade, ceea ce a provocat o creştere semnificativă a preţurilor. Astfel, în luna aprilie, preţul unui metru pătrat într-un apartament nou era de 744 de euro, cu 4% mai scump decât în martie. Mai aflăm din articol că apartamentele vechi se scumpesc mai rapid decât cele noi.
  • Președinția Republicii Moldova a anunţat că șefa statului, Maia Sandu, se va întâlni sâmbătă, 7 mai, cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, care va face o vizită de lucru în țara noastră. Întrevederea celor doi șefi de stat va fi urmată de o conferință de presă comună, citim în Diez.md. Site-ul ne aminteşte că, de la începutul declanșării războiului pe teritoriul Ucrainei de către Federația Rusă, în R. Moldova au efectuat vizite de lucru mai mulți oficiali europeni, dar și șefi de state, precum preşedintele României Klaus Iohannis sau preşedintele Letoniei. Şi chiar deunăzi la Chișinău a sosit preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi acordarea R. Moldova de către Parlamentul European a statutului de stat candidat la UE.
  • O postare populară e recentul reportaj video al TVR Moldova despre câţiva locuitori din Rezina, care, de la începutul războiului din Ucraina, trăiesc cu bagajele făcute. Cum oraşul în care locuiesc e pe malul Nistrului, iar situaţia din regiunea transnistreană se complică, protagoniştii reportajului sunt pregătiţi să plece de cum lucrurile degenerează într-un conflict.
  • O altă postare pe Facebook reproduce o declaraţie a lui Traian Băsescu în plenul Parlamentului European: „Republica Moldova a demonstrat că este un stat mai european chiar decât unele state membre ale UE”.
  • Pe Instagram postarea cea mai populară reproduce câteva declaraţii ale consilierului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici în cadrul emisiunii Alternativa de la TV8: „Putin a gândit această istorioară ca pe faza supremă a carierei sale de 23 de ani și punct culminant al vieții sale: să întoarcă Ucraina în brațele imperiului rusesc renăscut. Putin a creat o situație în care nu conduce el, ci asistenții săi, care îi prezintă informația. Clasificarea oricărui șef sau politician e că poate crea canale alternative de informație”, susține Arestovici. Totodată, consilierul președintelui ucrainean consideră că liderul de la Kremlin este în fruntea unui regim autoritar care este rupt de realitate.
  • O altă postare de pe Instagram ne spune următoarele: Curtea de Apel Comrat a suspendat decizia Adunării Populare a Găgăuziei din 29 aprilie, prin care s-a permis afișarea panglicii Sfântului Gheorghe, considerată simbol al invaziei ruse în Ucraina, în timpul evenimentelor organizate de 9 mai. Însă Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat ieri decizia autorităților de a interzice simbolurile agresiunii ruse în Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, menționând că este „decizia unui grup politic, fără consultarea opiniei societății”.
XS
SM
MD
LG