Linkuri accesibilitate

Marş auto cu panglici Sf. Gheorghe, la Bălţi | Maia Sandu felicitată de Vladimir Putin de 9 mai


Președinta Maia Sandu și președintele rus Vladimir Putin (colaj)
Președinta Maia Sandu și președintele rus Vladimir Putin (colaj)

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Secretizarea datelor publice, nereguli la declararea averilor, lipsa unor registre ale cadourilor precum și ale datelor referitoare la cheltuirea banilor publici – sunt încălcări depistate de două organizații non-guvernamentale locale, care au monitorizat nivelul de transparență și politicile anticorupție implementate în raioanele Criuleni și Dubăsari și în Spitalul Clinic Bălți, citim în Ziarul de Gardă. Este vorba despre Centrul de Justiție Socială „Echitate” din Criuleni și Asociația Obștească „LEX XXI” din Bălți, care au beneficiat în acest scop de două subgranturi oferite de Transparency International Moldova. Deși cunosc multe din prevederile necesare, funcționarii nu le pun în practică, afirmă Maria Zugravu, președinta Centrului de Justiție Socială Echitate. De exemplu, registrul cadourilor, acolo unde trebuie să fie raportate toate cadourile pe care le primesc reprezentanții autorităților, practic lipsește sau există doar de formă.
  • Dinu Plângău este noul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, scrie Jurnal.md. Acesta a obținut cele mai multe voturi la Congresul de duminică al formațiunii. Jurnal ne aminteşte că noul președinte a fost ales după ce Andrei Năstase a demisionat de la șefia partidului.
  • În ajunul zilei de 9 mai, autoritățile au ţinut să reamintească necesitatea respectării legii cu privire la interzicerea simbolurilor folosite în războiul din Ucraina, citim în Agora.md. Se menționează că este interzisă expunerea în public, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. Cetățenii care vor încălca legea riscă amenda contravențională pentru persoanele fizice de la 4.500 la 9.000 de lei sau 30-60 de ore în folosul comunității. Pentru persoanele cu funcție de răspundere, amenda e de la 9.000 la 18.000 de lei. Iar persoanele juridice riscă o amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.
  • Totuşi, ieri, 8 mai, la Bălți s-a desfășurat un marş auto cu ocazia Zilei Victoriei, citim în Diez.md. Deși panglica Sfântul Gheorghe” este interzisă pe teritoriul țării noastre, participanții la eveniment au folosit acest simbol. De asemenea, participanții au purtat cu ei și steagurile URSS. Un participant la eveniment a publicat un clip video, dar și fotografii cu simbolurile interzise în Moldova. Autorul video-ului spune că oamenii participă la mars folosind „panglica Sfântul Gheorghe”, deoarece „țin minte și mereu se vor mândri cu buneii și străbunii lor și nicio lege nu ne va interzice să facem acest lucru”.
  • Ofițerii de investigație din stânga Nistrului susțin că cei care au atacat mai multe obiective în regiune au lăsat urme, citim în Unimedia.info. „Atacatorii au lăsat amprente și materiale biologice. O probă a devenit și drona cu ajutorul căreia au încercat să aranjeze o explozie săptămâna trecută. Din dronă au fost extrase informații numai despre ultimul său zbor”, spun anchetatorii, citați din presa din regiune. Administrația transnistreană, scrie Unimedia, a publicat un filmuleţ de aproape 11 minute în care ofiţerii de investigaţie, sub anonimat, povestesc despre rezultatele preliminare ale anchetei pe ultimele atacuri înregistrate în stânga Nistrului. Potrivit anchetatorilor cu pricina cei care au aruncat grenade în clădirea MGB-ului din Tiraspol au ajuns în Transnistria traversând granița cu Ucraina, în mod ilegal, printr-un loc dosit, pe care l-au marcat cu o jucărie gonflabilă Purcelușa Pepa, de culoare roz. Jucăria i-ar fi orientat pe atacatori pe unde să se întoarcă, după ce au fugit de la sediul MGB.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi Ziua de 9 mai.
  • Cea mai populară postare e a Europei Libere şi ne spune că apărătorii ucraineni ai orașului-port Mariupol au de rezistat „o ultimă confruntare sângeroasă cu invadatorii ruși care doresc o victorie simbolică înainte de Ziua Victoriei care se celebrează pe 9 mai. Oficialități din ambele tabere spun că evacuarea civililor de la combinatul siderurgic Azovstal e acum completă. Soarta luptătorilor ucraineni care au rămas acolo e însă neclară”.
  • O altă postare pe Facebook ne spune că președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un apel către cetățeni, în contextul celebrării zilei de 9 mai. Mesajul a fost publicat pe pagina de FB a președintei, împreună cu un material video realizat cu mai mulți veterani din țara noastră, care au participat în cel de-al Doilea Război Mondial. Îndemnul Maiei Sandu pe rețelele sociale este: „Pe 9 mai, vom cinsti memoria celor căzuți în război, vom onora veteranii și vom vorbi despre pace!”
  • Pe Instagram postarea cea mai populară e un grupaj de fotografii a Europei Libere despre vizita Primei doamne a Statelor Unite, Jill Biden, în România. Jill Biden a vizitat România, pe 6-7 mai. După ce vineri a mers la baza militară de la Mihail Kolgălniceanu, sâmbătă, Jill Biden s-a întâlnit cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis. Împreună, cele două doamne au mers la Şcoala Gimnazială „Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, unde au discutat cu mame şi profesoare refugiate din Ucraina.În cadrul întâlnirii, Jill Biden le-a spus mamelor din Ucraina că sunt uimitoare, având şi cuvinte de laudă la adresa poporului român: „Voi sunteţi eroi!".
  • O altă postare de pe Instagram ne spune preşedintele rus Putin i-a felicitat pe liderii unor ţări cu ocazia Zilei Victoriei. Printre şefii de state felicitaţi se numără şi Maia Sandu.
XS
SM
MD
LG