Linkuri accesibilitate

Episcopul Marchel, cu panglica interzisă | Krasnoselski: Transnistria va deveni stat fără vărsare de sânge


Vadim Krasnoselski, Tiraspol, 9 mai 2022.
Vadim Krasnoselski, Tiraspol, 9 mai 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • Pretinsul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat că este convins de faptul că regiunea transnistreană va fi recunoscută ca stat, dar își dorește ca acest lucru că se întâmple fără vărsare de sânge. Declarațiile au fost făcute pentru mass-media din regiune, citim în Ziarul de Gardă. În altă ordine de idei, Krasnoselski a ținut să precizeze că deși panglica negru-oranj, dar și simbolurile „V” și „Z” au fost interzise pe teritoriul R. Moldova, în regiunea transnistreană toate simbolurile „Victoriei” sunt „cinstite”, referindu-se la locuitorii regiunii care au purtat panglici bicolore pe 9 mai și că dimineața de ieri a început cu ridicarea steagului „Victoriei” la Tiraspol.
  • Altercație, luni, pe o stradă din capitală între un șofer și susținătorii socialiștilor care se îndreptau în coloană spre manifestația de 9 mai, cu drapele roșii și muzică rusească cu sonorul dat la maximum, scrie Jurnal.md. Potrivit imaginilor video, bărbatul s-a oprit în mijlocul drumului, s-a apropiat revoltat de coloana de automobile cu susținători ai lui Igor Dodon și le-a smuls drapelul. În timpul altercației unul dintre susținători i-a reproșat în limba rusă că: „tatăl meu a luptat”. „Și tatăl meu a luptat, ei și ce?!”, i-a răspuns bărbatul nemulţumit. Între ei s-a iscat o altercație chiar printre automobilele oprite în mijlocul drumului.
  • Şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuţeanu a declarat că în cursul zilei de ieri au fost înregistrate 42 de cazuri de încălcare a ordinii publice. În 38 de cazuri au fost vizaţi cetăţeni care au purtat panglică bicoloră, scrie Agora.md. Potrivit lui Cernăuţeanu, oamenii legii au prevenit două tentative de provocări. Un bărbat ar fi venit la marşul de 9 mai cu ouă de găină, iar altul cu pietre. La evenimentele din capitală au participat şapte mii de persoane şi au fost întocmite cinci procese verbal, ne informează Agora.
  • Episcopul de Bălţi, Marchel, a fost surprins, luni, cu panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” în piept. Înalta faţă bisericească a insultat jurnaliştii atunci când a fost întrebat de ce sfidează legea, citim în Anticoruptie.md. „Du-te de aici, măi tâmpitule”, a răspuns Marchel la întrebarea jurnalistului, apoi a plecat spre automobil, însoţit de o suită de bodyguarzi. Scena a fost urmărită de şeful poliţiei din Bălţi, Ion Volontir. „Noi am documentat totul şi-l vom trage la răspundere. Nu intervenim acum, evităm provocările”, a declarat Volontir.
  • La sfârşitul anului trecut, peste 50% din drumurile naţionale şi regionale din R. Moldova erau într-o starea rea sau foarte rea, arată un raport al Administraţiei de Stat a Drumurilor, citim în Mold-street-com. O explicaţie a acestei situaţii deplorabile e că toate guvernele din 2015 încoace au adoptat derogări la legislaţie prin care peste 5 miliarde de lei destinaţi lucrărilor de întreţinere şi reabilitare a drumurilor au fost rederecţionaţi spre alte necesităţi.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi evenimentele din ziua de 9 mai din diferite localităţi ale R. Moldova.
  • Cea mai populară postare e a Europei Libere şi anume un video live de la marşul de 9 mai al politicienilor pro-ruși din R. Moldova şi simpatizanților lor care au sfidat luni interdicția impusă de autorități, interdicţia de a etala simbolurile rusești asociate cu agresiunea împotriva Ucrainei. „Ziua Victoriei la Chişinău, cu panglica Sf. Gheorghe”, este titlul acestui video viral.
  • Foarte populare au fost şi câteva live-uri din autonomia găgăuză. La Comrat, autoritățile locale au anunțat desfășurarea mai multor evenimente dedicate zilei de 9 mai, când e marcată victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Unii participanți au venit cu panglica Sf. Gheorghe, interzisă de autoritățile Rep. Moldova.
  • Pe Instagram o postare populară e a site-ului TV8.md care ne anunţa ieri dimineaţa că Președinta Maia Sandu, nu va participa la niciun eveniment public organizat de 9 mai. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Preşedinţiei care au precizat că aceasta și-a anulat toate evenimentele planificate din motive de sănătate. Ieri urma să aibă loc și conferința de presă susținută de șefa statului împreună cu António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, care la fel a fost anulată. „Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu va putea participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru 9 mai. Se anulează inclusiv întrevederea și conferința de presă comună cu domnul António Guterres, Secretarul General al ONU.”
  • O altă postare de pe Instagram ne spune că un participant la Marșul de 9 mai, organizat de Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”, la care a fost prezentă inclusiv conducerea de vârf a socialiștilor și comuniștilor, a adus cu el un borcan de 3 litri cu... compot de coarne. Bărbatul a scos borcanul dintr-un rucsac și l-a lăsat în centrul Pieței Marii Adunări Naționale. „Ca să nu vă sfădiți, beți compot de coarne”, a spus bărbatul.
XS
SM
MD
LG