Linkuri accesibilitate

TVR: votul României la Eurovision e modificat | Moldovenii nu pot trimite colete în Rusia


Membrii Kalush Orchestra, câștigători ai concursului Eurovision 2022
Membrii Kalush Orchestra, câștigători ai concursului Eurovision 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Televiziunea Română (TVR) reclamă că votul juriului României a fost modificat de organizatorii Eurovision 2022, cele 12 puncte acordate Republicii Moldova fiind atribuite, în fapt, Ucrainei, citim în Ziarul de Gardă. Înainte de anunțarea votului, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de „modele de vot neregulate”, fără însă să nominalizeze țările, informează TVR. Voturile juriului României au fost anunțate de un reprezentant al Eurovision, prezentatorii concursului spunând că nu s-ar fi reușit conexiunea cu Bucureștiul. TVR, pe de altă parte, susține că reprezentatei României, Eda Marcus, nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele.
  • Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare reprezentanților Republicii Moldova la Eurovision 2022, dar și formației din Ucraina, care a fost desemnată învingătoare în ediția din acest an, scrie Newsmaker.md. Mulțumesc Formației „Zdob și Zdub” și Fraților Advahov pentru că, prin energia și talentul vostru, ați urcat Moldova pe locul șapte în finală. Iar votul publicului, care a rezonat cu „Trenulețul” nostru și ne-a dat un număr impresionat de puncte, a demonstrat încă o dată că suntem o țară europeană și avem o cultură europeană. Ați spart hotarele și tiparele și ați dus, a câta oară, faima Republicii Moldova în lume. Vă mulțumim că ne-ați făcut să ne simțim mândri și apreciați de o lume întreagă”, este mesajul șefei statului.
  • Moldovenii nu pot trimite scrisori și colete cu destinația Federația Rusă. Serviciul a fost sistat patru zile în urmă, iar reluarea acestuia rămâne sub semnul incertitudinii, aflăm din Anticoruptie.md. Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei invocă probleme tehnice, fără însă a concretiza natura acestora. Totodată, reprezentanții instituției nu au indicat un termen clar pentru înlăturarea impedimentelor. Surse din cadrul instituției au declarat pentru portalul Anticoruptie.md că nu este vorba despre sancțiuni sau despre intenția părții moldovenești de a sista relațiile cu prestatorul din Federația Rusă. Dificultățile au început din momentul anulării zborurilor regulate, pe fundalul războiului din Ucraina. Totodată, sursele portalului susţin că Î.S. Poșta Moldovei s-ar confrunta cu o reticență din partea partenerului din Federația Rusă. Toate invitațiile la discuții au fost ignorate. Vineri, Î.S. Poșta Moldovei a solicitat Ministerului de Externe al Republicii Moldova să se implice în dialogul cu partea rusă, astfel încât să fie identificate cât mai rapid soluții pertinente de reluare a serviciilor.
  • Aşa-zisul guvern al regiunii transnistrene a iniţiat o revizuire a bugetului şi prognozelor privind evoluţia economiei în acest an şi estimează o prăbuşire cu 17-20%, după creşterea economică de 40% din 2021, citim în Mold-street.com. În cadrul unei şedinţe convocate de liderul autoproclamatei republici nistrene, şeful executivului local Aleksandr Martînov a vorbit despre problemele cauzate de războiul din Ucraina: de la blocajele în relaţiile comerciale externe la modificarea logisticii livrărilor de import şi export şi reducerea producţiei.
  • Documente străine și moldovenești cu semne clare de falsificare au fost depistate la controlul trecerii frontierei de stat, în punctul de trecere a frontierei Costești, citim în Jurnal.md. Documentați pentru uz de acte falsificate sunt patru cetățeni ai Republicii Moldova. Doi dintre aceștia au fost descoperiți în fluxul pasagerilor unei rute ce revenea în țară din Cehia. Din declarații s-a aflat că ambele persoane ar fi oferit câte 500 de euro pentru a intra în posesia permiselor de conducere, unul ar fi emis de autoritățile ruse, iar altul de acelea moldovenești. În alt caz, printre pasagerii cursei care pleca spre Cehia a fost identificat un moldovean care avea asupra sa o carte de identitate bulgărească falsificată. La audieri, cetățeanul a comunicat că a achiziţionat documentul anul trecut în Cehia, când s-a angajat la locul de muncă. L-ar fi costat 350 de euro.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi rezultatele concursului Eurovision 2022.
  • O postare cu impact reproduce un fragment din comunicatul TVR pe marginea votului de la Eurovision: “Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a CT / Europei Libere, se intitulează “Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului”. La sfârșitul lunii aprilie SUA au votat legea Lend-Lease "pentru apărarea democrației în Ucraina". Ce înseamnă legea Lend-Lease, cum va funcționa aceasta pentru Ucraina, cât de mult a ajutat o lege similară Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și cum propaganda de la Kremlin sperie Ucraina cu datorii uriașe, aflaţi din video-ul cu pricina.
  • Pe Instagram aflăm dintr-un video că soldații ucraineni își continuă contraatacurile asupra pozițiilor rusești de la marginea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Marian Kușnir, corespondent RFE/RL, a fost alături de trupele ucrainene care, în noaptea de 10 mai, au încercat să creeze o diversiune pentru ca alte unități militare să poată ataca. Armata ucraineană a anunțat că două tancuri rusești și un blindat au fost distruse. Ucraina a câștigat bătălia pentru Harkov, iar rusii s-au retras din al doilea oraș ca mărime după Kiev.
XS
SM
MD
LG