Linkuri accesibilitate

„Meritul diplomatic” pentru „Trenuleţul”  | Marina Tauber merge la CEDO


Trupa Zdob și Zdub și Frații Advahov au primit distincțiile „Meritul Diplomatic” din partea ministrului de externe Nicu Popescu.
Trupa Zdob și Zdub și Frații Advahov au primit distincțiile „Meritul Diplomatic” din partea ministrului de externe Nicu Popescu.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Cazul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă într-un parc din capitală: directorul de la „Spaţii Verzi” va fi eliberat din funcţie. Primarul Ion Ceban cere demisia Agenţiei de mediu, citim în Ziarul de Gardă. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul capitalei Ion Ceban a vorbit despre concluziile grupului de lucru creat pentru anchetarea tragediei din parcul „Alunelul”. Potrivit lui Ceban, în septembrie 2021, Î.M. „Spaţii verzi” a solicitat autorizaţii pentru defrişarea şi curăţarea mai multor copaci din Chişinău, inclusiv din parcul „Alunelul”. Însă aceste autorizaţii au fost eliberate de Agenţia de Mediu în februarie 2022, adică peste 5 luni de zile.
  • După finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al Comunității Statelor Independente (CSI), scrie Newsmaker.md. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, pe 17 mai, la postul național de radio. Speakerul Legislativului a menționat că Moldova a refuzat să găzduiască un eveniment al CSI, pe tema agriculturii. De altfel, conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.
  • Fostul președinte Igor Dodon ar putea fi cercetat penal în dosarul „kuliokul”, citim în Jurnal.md. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon. „Prin această Hotărâre a CA Chișinău a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale a fostului șef de stat, Igor Dodon, în dosarul „kuliokului”. După doi ani de luptă cu Dodon, Procuratura Generală are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială, echidistantă și în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat fostul deputat Iurie Reniță, care a făcut publică informația.
  • Trupa Zdob și Zdub și Frații Advahov au primit distincțiile „Meritul Diplomatic” din partea Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, citim în Diez.md. Ministrul Nicu Popescu a spus că i-a găzduit astăzi pe interpreți la Ministerul Afacerilor Externe. „Le-am transmis artiștilor noștri toată aprecierea și admirația pentru prestația excelentă din cadrul concursului. Milioane de europeni au fredonat și dansat pe ritmurile de folclor și rock’n’roll a piesei «Trenulețul». Pentru țara noastră, diplomația culturală constituie un instrument eficient pentru promovarea valorilor și identității noastre, iar formația Zdob și Zdub și Frații Advahov prin prestația lor de excepție au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai culturii noastre”, a menționat Nicu Popescu.
  • Anti-record 2021: instanţele moldoveneşti, “campioane” la achitarea corupţilor, scrie Anticoruptie.md. Anul 2021 s-a remarcat prin cea mai mică rată de condamnare a persoanelor care au comis fapte de corupție în ultimii șapte ani. Concluzia a fost formulată într-un studiu făcut public de Centrul Național Anticorupție, care a analizat sentințele pronunțate de către instanțele de fond. Potrivit datelor colectate, anul trecut peste 81 la sută din dosarele de corupție au finalizat cu sentințe de stabilire a vinovăției inculpaților, iar în 19% din cazuri au fost date soluții de achitare. În comparație cu anul 2020, rate de condamnare s-a diminuat cu 12%. Totodată, doar pe un singur caz de îmbogățire ilicită, în privința unui magistrat, instanța de judecată a dispus condamnarea inculpatului la privațiune de libertate pe un termen de 7 ani.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi sosirea la Chişinău a trupei Zdob şi Zdub şi a fraţilor Avdahov. Cea mai populară postare e un video Newsmaker.md care ne arată că reprezentanții R. Moldova la Eurovision 2022 sunt întâmpinați cu aplauze la gara de trenuri din Chişinău.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a Ziarului de Gardă, ne spune că deputata Partidului Şor, Marina Tauber, care a candidat pentru Primăria Bălţi în noiembrie 2021, s-a plans la CEDO deoarece a fost exclusă din cursa electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale de la Bălţi. “Ne adresăm la CEDO, ne-au fost furate alegerile”, a spus Marina Tauber.
  • Pe Instagram aflăm, dintr-o postare TV8.md, că Zdob și Zdub și Frații Advahov au ajuns la Chișinău. Reprezentanții Republici Moldova la Eurovision Song Contest 2022 au susținut o conferință de presă. Muzicienii sunt foarte entuziasmați și au ținut să mulțumească tuturor pentru susținere și sprijin. „Trenulețul a ajuns acasă. Această piesă răsună în inima Europei. Am simțit că ați fost alături de noi”, a declarat Vitalie Advahov.
  • O altă postare, tot a site-ului TV8.md, ne descrie drama unui ucrainean. Mikola Kulicenko este unul dintre cetățenii Ucrainei care a văzut moartea cu ochi la propriu. Acesta a povestit în cadrul unui interviu la postul public de la Kiev chinurile prin care a trecut. A fost torturat, apoi împușcat și aruncat de soldații ruși alături de frații săi într-o groapă comună, scrie Adevărul. „Glonţul mi-a intrat prin obraz şi mi-a ieşit pe la ceafă, pe sub ureche. N-a atins organe vitale”, povesteşte Mikola Kulicenko.
XS
SM
MD
LG