Linkuri accesibilitate

Starlink în punctele de triere a refugiaţilor | Lavrov spune că Rusia nu a atacat Ucraina


Constelația internet Starlink operată de SpaceX, imagine de arhivă.
Constelația internet Starlink operată de SpaceX, imagine de arhivă.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În ultimele zile mai mulți oameni au făcut cozi la supermaket-urile din R. Moldova pentru a cumpăra sare, de teama că în perioada următoare nu o vor mai găsi, scrie Ziarul de Gardă. Acum, R. Moldova nu mai importă din Ucraina acest produs, astfel că în unele magazine și piețe stocurile au fost epuizate. Ziarul de Gardă a discutat cu câțiva reprezentanți ai unora din cele mai mari companii importatoare din R. Moldova, care au dorit să li se păstreze anonimatul. Aceştia au spus că R. Moldova va avea destule rezerve de sare, însă produsul va costa mai scump.
  • Iurie Roșca riscă să fie cercetat penal pentru mesajul video în care face apel către moldoveni să se roage pentru „victoria Rusiei lui Putin împotriva satanismului”, scrie Anticoruptie.md. Procuratura va verifica fapta fostului deputat PPCD după o sesizare publică a directorului Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a spus că oamenii legii vor investiga apelul făcut de Roșca pe Telegram.
  • Reprezentantul ONU, în vizită la Chișinău: La prima etapă, e planificată alocarea a 120 de milioane de dolari ca ajutor în contextul fluxului de refugiați, scrie Agora.md. În prezent, în R. Moldova se află 102.642 de cetățeni ucraineni. Aceasta în condițiile în care, în decurs de două săptămâni de la declanșarea războiului în Ucraina, în țara noastră au intrat mai mult de 277.000 de ucraineni.
  • Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat joi noi decizii care vin să ușureze acordarea ajutorului umanitar pentru refugiații ucraineni, citim în Diez.md. A fost simplificată procedura de tranzitare a Republicii Moldova pentru persoanele fizice care transportă ajutoare umanitare pentru persoanele aflate pe teritoriul Ucrainei. S-a decis ca serviciul Starlink al companiei SpaceX să ofere servicii de conexiune la Internet în punctele de trecere a frontierei și punctele de triere a refugiaților.
  • Așa-numitul Serviciu Vamal al Transnistriei informează despre intrarea în vigoare a hotărârii executivului transnistrean „cu privire la introducerea taxelor vamale sezoniere la exportul de cereale, semințe oleaginoase și culturi industriale”, citim în Newsmaker.md. Potrivi Novosripmr.com, o astfel de măsură este luată pentru a asigura securitatea alimentară a regiunii transnistrene. Taxa este stabilită pentru mărfurile exportate din Transnistria.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cea mai dezbătută şi populară temă, potrivit aplicației CrowdTangle, rămâne, în continuare, invazia Rusiei în Ucraina. Aflăm dintr-o postare pe Facebook că armata rusă și-a retras navele militare din regiunea Odesa, mutându-le către porturile din Crimeea. O postare cu impact are genericul No comment: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov susține că Rusia NU a atacat Ucraina și nici nu are intenția de a ataca vreun alt stat.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare a fost asta: Zi istorică pentru Ungaria: Pentru prima oară, o femeie a fost aleasă în funcţia de preşedinte! Dintr-o altă postare aflăm că în Harkov au murit doi canguri după bombardarea ecoparcului. În sfîrşit, citim tot pe Instagram că în ultimul an preţurile produselor alimentare au crescut cu 23%, conform datelor Biroului Naţional de Statistică.
XS
SM
MD
LG